Ed Miliband, nou líder laborista britànic

  • El Partit Laborista elegeix el germà petit del candidat que partia amb avantatge, David Miliband

VilaWeb
Redacció
25.09.2010 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La família laborista britànica ha elegit el petit dels germans Miliband, Ed, per succeir Gordon Brown en el lideratge del Partit Laborista. Ed Miliband s’enfrontava al seu germà, David, que partia amb avantatge a les enquestes. Ed Miliband ha guanyat les primàries a la quarta ronda, amb un ajustadíssim 50,65%, vers el 49,35% per David.

En les seves primeres paraules com a líder del partit laborista, Ed Miliband s’ha mostrat ‘orgullós’ del llegat de Tony Blair i Gordon Brown, però ha reconegut que la formació ‘necessita canviar’. ‘Avui, una nova generació assumeix la direcció del laborisme, una nova generació que entén la crida pel canvi’, ha defensat Ed Miliband.

Ed Miliband era responsable d’energia dels laboristes des de la pèrdua del poder a les recents eleccions britàniques i havia format part del govern de Gordon Brown com a responsable de la coordinació ministerial. Ed Miliband, de només quaranta anys, va ser escollit diputat al parlament britànic amb tan sols trenta-set anys. La seva ascenció al poder va ser molt ràpida sota l’influència del seu germà David, a qui ara ha disputat la carrera cap al lideratge del partit.

David Miliband, quatre anys més gran que Ed, va ser el ministre d’Afers Estrangers més jove dels últims trenta anys amb Gordon Brown després d’haver estat ministre de Medi Ambient en el govern de Tony Blair. David va ser el primer a postular-se com a possible successor de Brown quan aquest va anunciar la seva retirada en perdre les eleccions. Fins aquesta setmana, les enquestes el feien guanyador de la cursa en què també competien Ed Balls, Andy Burnham i Diane Abbott, que han quedat ben lluny dels dos germans en els resultats de les primàries.

Un discurs d’esquerra

Ed Miliband té un discurs que intenta recuperar l’origen d’esquerres del laborisme, tot i que sense caure en els errors que van condemnar el partit a l’oposició durant els anys 80. En les seves primeres paraules com a cap de l’oposició i líder dels laboristes, Ed Miliband ha fet referència a una economia ‘al servei dels treballadors’ i ha atacat les retallades del govern de coalició entre conservadors i liberal demòcrates. Amb tot, el suport que ha rebut per part del sindicalistes pot convertir Miliband en un blanc d’atac fàcil pels conservadors en un moment de crisi en què es preveuen vagues i mobilitzacions.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any