Homenatge a Walter Benjamin en el setantè aniversari de la seva mort

  • L'Institut Goethe de Barcelona organitza un cicle d'activitats sobre el filòsof alemany

VilaWeb
Redacció
26.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut Goethe de Barcelona homenatjarà el filòsof alemany Walter Benjamin en un cicle d’activitats de dos mesos amb exposicions, debat, documental i lectura escenificada. Precisament, avui fa setanta anys de la mort de Benjamin a Portbou quan el grup de refugiats jueus que integrava va ser interceptat per la policia franquista. Avui a dos quarts d’onze del matí es farà una ofrena floral a la tomba de Benjamin a Portbou.

Col·loqui Internacional a Portbou

L’Espai Memorial Walter Benjamin ha celebrat aquesta setmana a Porbou un Col·loqui Internacional (pdf) per commemorar també la vida i obra del filòsof. Avui es fa la presentació del Premi Memorial Democràctic Portbou Walter Benjamin i del projecte de l’Espai Memorial Walter Benjamin a l’antic ajuntament.

Cicle a l’Institut Goethe

Entre les activitats organitzades per l’Institut Goethe hi ha una exposició, concebuda a partir de ‘block W.B.’, la idea d’un pensament que crea imatges, un treball realitzat al llarg dels últims anys per l’artista Francesc Abad al voltant de la figura del pensador alemany.

També es projectarà el documental ‘Qui va matar Walter Benjamin…‘ i es farà un col·loqui amb el director de la pel·lícula, David Mauas. Un debat amb l’artista Francesc Abad, el filòsof Manuel Reyes Mate, la historiadora d’art Pilar Parcerisas i el professor d’estètica i teoria de les arts Gerard Vilar servirà per tractar de l’actualitat de l’obra de Walter Benjamin.

Walter Benjamin fou un dels filòsofs més influents del segle passat. Col·laborador de l’Escola de Frankfurt, Benjamin va evolucionar des d’un misticisme jueu cap a un materialisme històric, donant una nova perspectiva al marxisme. Va ser un erudit literari que, a més dels seus nombrosos assajos, va traduir a Balzac, Proust i Baudelaire.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any