Vic inaugura dissabte la remodelació del barri del Remei

  • Al llarg de dos anys d’obres s’han modernitzat tots els serveis i acabats vials

VilaWeb
Redacció
22.09.2010 - 16:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El proper dissabte, 25 de setembre, el barri del Remei inaugurarà la seva gran remodelació fruit de l’aplicació d’un ambiciós Pla de Barris. En total s’han reurbanitzat 11 carrers (la totalitat del barri) i s’han posat en funcionament diversos programes socials amb l’objectiu de promoure i millorar el diàleg i la convivència. Després de cinc anys d’obtenir el Pla de Barris i dos anys d’obres, el Remei es mostra renovat amb una nova filosofia urbana on es prioritzen els vianants davant els vehicles i pren rellevància el comerç, molt vigorós a la zona. El Remei, barri històric de Vic, antic camí d’entrada a la ciutat farà una festa per donar per finalitzada la seva gran transformació.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal i el regidor del Pla de Barris, Josep Rafús, han realitzat aquest matí la valoració d’aquesta important intervenció. L’alcalde ha mostrat la seva satisfacció pels resultats obtinguts i ha dit que ‘ara és l’hora dels veïns’ ja que ‘és un barri on val la pena viure-hi’. La inversió total ha estat de  8,27M€ repartits, pràcticament a parts iguals, entre les administracions local, autonòmica i estatal.

Vila d’Abadal ha manifestat que avui ‘és un dels dies més feliços per a un alcalde’ i que aquesta actuació ha suposat ‘un clar recolzament’ al Remei. ‘Això no va en detriment dels altres barris de la ciutat’ ja que ‘tots formen part de Vic’ i ’invertir en una zona vol dir afavorir la ciutat en el seu conjunt’. L’alcalde ha explicat que el Remei va néixer a poc a poc, sobretot als anys ’50 i 60 gràcies a les persones dels voltants de Vic que venien a la capital a treballar i també  a les onades migratòries de l’estat espanyol. En els darrers 10 anys ‘hi ha hagut una segona onada important d’immigració’ que ha provocat una certa pressió al barri. El que es va fer als anys 90 a l’Eixample Morató, amb una important intervenció per part de l’Ajuntament de Vic, ara s’ha volgut fer al Remei. ‘Volem que la gent s’estimi el seu barri i que la ciutat de Vic estimi el Remei’, ha afegit Vila d’Abadal, ‘és l’única manera que la ciutat tingui futur’.

L’alcalde també ha matisat que ‘la prioritat són els veïns però que també s’ha de posar de relleu la transcendència del comerç’ molt actiu i amb un gran pes específic i que ‘ha de donar servei a tota la ciutat’. També ha recalcat que des de l’Ajuntament es fa un gran esforç per tal que algunes fires i mercats  importants com poden ser el Mercat de Música Viva o el Mercat Medieval tinguin presència al Remei.  ‘Volem que totes les festes arribin al Remei’, ha dit l’alcalde.

Pel que fa a la part urbanística, al llarg de dos anys,  s’ha renovat tota la instal·lació elèctrica d’enllumenat públic, s’han soterrat i s’han eliminat tots els encreuaments aeris. S’han adequat les canonades de subministrament d’aigua i, pel que fa a les telecomunicacions, s’ha canalitzat tot el barri i s’han disposat arquetes d’accés als conductes on s’hi podrà instal·lar qualsevol xarxa de dades de telefonia que requereixin futurs avenços o ampliacions de servei, fet que el converteix ‘en un dels barris més ben preparats tecnològicament’, segons Rafús. En total s’hi ha posat 11.372 metres de tubs per a presents o futures instal·lacions.

La mobilitat ha sofert també grans transformacions. S’ha pacificat la circulació, tot i que no és una zona on hi hagi molt trànsit, ja no hi ha cap artèria principal de la ciutat. Bona part dels vehicles es corresponen al trànsit intern de veïns i veïnes i als que van relacionats amb el comerç i serveis. Tot i això, ‘la majoria de carrers s’han fet d’una única direcció’, ha explicat Rafús. En d’altres carrers, s’ha disposat la calçada i les voreres a nivell per poder utilitzar tot el carrer sense barreres arquitectòniques. S’ha establert la continuïtat del carril bici tot enllaçant l’Estadi amb l’avinguda dels Països Catalans a través dels carrers Raimon d’Abadal i del Remei. És el primer barri de la ciutat que té zona verda ‘fet que li dóna un plus de residencial’, ha afegit el regidor, característica que combina amb les zones blaves. Una altra acció important pel barri és la construcció de l’aparcament públic El Remei, sota la plaça Tarradellas, que facilita la rotació de vehicles i ‘afavoreix clarament el comerç’, ha explicat l’alcalde.

La millora mediambiental del barri ha estat una de les actuacions més destacades. Les aigües de pluja desguassen a una canonada que va a parar al riu separada del clavegueram residual ja existent. D’aquesta manera es contribueix a l’equilibri ecològic i s’evita que la depuradora d’aigües residuals treballi innecessàriament. S’han soterrat 2.500 metres de tub d’un diàmetre interior que va dels 40 als 100 cm. Això ha suposat obrir 16.000m3 de rases. En tot el barri s’hi ha plantat 222 arbres de diferents espècies.

L’enllumenat redueix el consum i evita la contaminació lumínica. En total, s’han posat 126 fanals nous.

Els trets més característics de l’urbanisme són el caràcter de carrer Major que s’ha donat al carrer del Remei i la transformació de la rambla Tarradellas en plaça, cosa que facilita la celebració de fires, mercats i tots tipus de celebracions, no només del barri sinó que ‘ha d’atreure activitat de tota la ciutat’, ha matisat l’alcalde. Al Remei s’hi han col·locat 15,3Km de voreres, 5.539 tones d’asfalt, 65 bancs i 50 papereres.

Pel que fa a les actuacions socials, el regidor Rafús ha explicat que la primera acció va ser l’obertura de l’Oficina Municipal del Remei, el 2007, un espai que facilita la relació amb el barri i que suposa un descentralització de la tramitació administrativa municipal. El regidor ha explicat que en aquesta oficina hi ha treballat tot l’equip del Pla de Barris i també hi ha l’equip de mediació i els agents cívics, amb la qual cosa ‘té un clar efecte social’. Les intervencions de l’àmbit social van començar amb el procés de participació ciutadana en el qual hi van participar 1.300 persones i ha tingut accions com ‘La meva memòria del barri’, el taller a 4 mans, Ressò (actuacions per a nens a diferents barris), el pack de cultura popular a les escoles, els cursos de català o el dispositiu d’inserció laboral. L’Ajuntament de Vic està valorant la possibilitat de demanar pròrroga de determinats programes socials.

La finalització de la transformació urbanística finalitzarà aquesta tardor amb la inauguració del Centre Cívic El Montseny.

La inauguració del barri tindrà lloc el proper dissabte, dia 25 de setembre. L’acte oficial s’iniciarà a les 19.00h a la plaça Tarradellas i després d’un recorregut per diferents carrers, hi haurà els parlaments oficials a les 20.00h al carrer del Remei. Per la seva part, la UCRE ha organitzat diferents activitats durant tot el dia com la botiga al carrer, a la plaça Tarradellas, o una desfilada de moda al mateix lloc, a les 20.30h.

25 de setembre de 2010

17.00h. Dansa del ventre a càrrec de Zendadansa. C. Virrei Avilés
17.45h. Actuació musical de Yoli i Kathy Sey. Parc de l’Horta de la Sínia
18.30h. Actuació de la coral del Remei. Carrer del Bisbe Strauch
19.00h. Acte d’inauguració. Recorregut pel barri a través de fotografies comentades per veïns i veïnes
20.00h. Parlaments oficials. Carrer del Remei
20.30h. Desfilada de moda. Plaça Tarradellas. Organitza: UCRE

Tot el dia botiga al carrer. Plaça Tarradellas. Organitza: UCRE

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any