Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  22.09.2010  12:29

El Parlament aprova la llei de l'occità

El Síndic d'Aran es felicita per la norma, que fa oficial l'occità a tot el Principat i insta la Generalitat a protegir-la i difondre-la

Men?ame
 

El parlament ha aprovat avui amb els vots de CiU, PSC, ERC i ICV la Llei de l'Occità (projecte de llei), que reconeix la oficialitat d'aquesta llengua a tot el Principat i insta la Generalitat a protegir-la i difondre-la. La llei regula, a més, l'ús de l'occità tant a les institucions del govern de la Vall d'Aran, únic territori occità que administrativament forma part de Catalunya, com a la Generalitat.

La llei determina que l'occità sigui la llengua preferent a les institucions araneses i la llengua vehicular de l'educació a l'Aran. Pel que fa a la Generalitat de Catalunya, a partir d'ara haurà de respondre en occità a tots aquells ciutadans que utilitzin aquesta llengua.

El Síndic d'Aran i diputat del PSC per Unitat d'Aran, Francesc Boya (bloc), ha aplaudit l'aprovació de la llei, que ha qualificat de 'punt d'inflexió tenint en compte la situació crítica de la llengua' (àudio). El vice-president de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira, també s'ha felicitat per la nova llei i ha dit que 'd'aquesta manera es recupera la legitimitat d'una llengua que d'alguna manera és patrimoni històric' i es respecta la pluralitat del territori del Principat.

Polèmica pel nom de la llei

El nom oficial de la llei és Llei de l'Occità. Aquesta nomenclatura ha generat crítiques del PP i de Ciutadans, els dos únics partits que hi han votat en contra. Per aquests dos partits, aquesta llei, a la qual s'oposen sigui quin sigui el nom, s'hauria d'anomenar 'llei de l'aranès'. El diputat del PP Rafael Luna ha argüit que els aranesos no s'hi sentiran identificats i, segons ell, la llei s'ha redactat sense tenir en compte la Vall d'Aran.

El Síndic d'Aran, per la seva nada, ha rebatut les paraules de Luna apel·lant a la unitat de la llengua occitana. 'No seria gens raonable que ara es fomentés l'escisió de l'aranès dins de les llengües occitanes', ha dit.