Derbi a quatre mil quilòmetres de casa

  • La ciutat sueca de Södertälje compta la comunitat de refugiats assiris més important del món

VilaWeb
Martí Crespo
21.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Södertälje, a trenta quilòmetres de la capital sueca, és una ciutat industrial coneguda perquè hi va néixer el tennista Björn Borg i perquè hi tenen la seu el fabricant de camions Scania AB i la farmacèutica AstraZeneca. Södertälje, amb tot, té una particularitat menys coneguda: des de la dècada del 1970 acull la principal comunitat de refugiats cristians del Pròxim Orient. Actualment hi viuen vint-i-dos mil assiris (també anomenats caldeus i siríacs), un 35% de la població total. En aquest context, no és estrany que a Södertälje, sovint anomenada la ‘capital assíria’, aquesta comunitat hi tingui cinc esglésies, força associacions culturals, diaris i televisions (Suroyo TV, Suryoyo Sat) i, també, dos equips de futbol: l’Assyriska Föreningen i el Syrianska FC.

Tots dos es van fundar la dècada del 1970 i ara juguen a la segona divisió, si bé l’Assyriska va ascendir, la temporada 2005, a la categoria d’honor. Diumenge, en plena jornada electoral a Suècia, tots dos equips van disputar un dels derbis més curiosos i intensos del futbol mundial, amb victòria de l’Assyriska (2-0). De clubs assiris establerts a la rodalia d’Estocolm, també n’hi ha a la tercera divisió sueca: l’Arameiska-Syrianska Botkyrka IF i el Valsta Syrianska IK.

Si les primeres onades d’assiris a Södertälje daten de fa quatre dècades, quan hi van començar a arribar cristians de Turquia i de Síria, des de la invasió nord-americana de l’Irac, el 2003, el flux de cristians orientals ha estat notable i constant. Algunes fonts diuen que la ciutat ha rebut, sols aquesta dècada, més refugiats iraquians que no els EUA i el Canadà plegats, els altres països occidentals amb comunitats assíries més importants darrere Suècia, on n’hi ha uns cent vint mil.

Actualment es calcula que a l’Irac encara hi ha entre vuit-cents mil i un milió de cristians, sobretot al nord del país, una xifra bastant inferior a la d’abans de la intervenció nord-americana. Segons estadístiques de l’ONU, del milió de desplaçats iraquians arran d’aquest conflicte, un 40% són assiris, per bé que no representin sinó el 3% de la població total del país.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any