La Farinera de Vic obre les portes aquest dilluns

  • L’antiga fàbrica modernista s’ha rehabilitat per acollir el Centre Municipal d’Arts Visuals

VilaWeb
Redacció
20.09.2010 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta tarda La Farinera tornarà a obrir les portes després d’un profunda reforma i d’un canvi d’usos. L’antiga fàbrica de farina s’han transformat en escola i sota el nom de La Farinera. Centre d’Arts Visuals oferirà cursos i tallers d’arts plàstiques i d’imatge digital tant per nens i nenes com per a adults. Aquest matí s’hi ha realitzat una visita amb els mitjans de comunicació, tot just unes hores abans de l’inici del curs. La inauguració oficial tindrà lloc el mes de desembre.

L’imponent edifici modernista del carrer Morgades es presenta amb tot el seu esplendor després d’una profunda reforma que ha transformat els seus usos. L’arquitecte Jordi Garcés, ha estat l’encarregat de rehabilitar la fàbrica i ha optat per la versalitat però també per mantenir elements i estructures que apunten els seus orígens. Així doncs, l’entrada deixa al descobert una alçada de quatre pisos però manté un element original com és el tobogan per on es feien baixar els sacs de farina. La meitat del soterrani i el la planta baixa resten per finalitzar a l’espera de determinar els usos definitius. El primer pis acull les aules dels alumnes més petits, de 4 a 12 anys. El segon i el tercer pis estan destinats a aules per a adults i també tenen un plató per a fotografia. La torre , que es va construir perquè el primer propietari es deia Torra, acollirà una càmera fosca.

La Farinera és una de les mostres més destacades de l’arquitectura industrial modernista catalana. És obra de l’arquitecte Enric Sagnier i es va construir entre 1896 i 1897. La Farinera té planta de semisoterrani i quatre pisos d’alçada en obra vista i interessants esgrafiats i estucats a les parets exteriors. Els motius de decoració de les finestres són porcs en clara al·lusió a la primera activitats que s’hi va desenvolupar: l’elaboració d’embotits sota el nom de Fàbrica Torra. Més tard, els usos d’aquest edifici han estat diversos, des de fabricació de calçat fins a filatura de teixits. Des del anys 30 es dedicava a la producció de farines i per això és coneguda com a Farinera Costa, activitat que va cessar l’any 2007. L’Ajuntament de Vic adquireix l’edifici i inicia una profunda transformació l’any 2009 amb una aportació econòmica del Fons Estatal d’Inversió Local.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal ha remarcat ‘que la ciutat ha recuperat un edifici per destinar-lo a equipament’ i que la transformació de La Farinera es pot emmarcar en un procés de transformació de la zona que properament –el dia 2 d’octubre- veurà com s’inaugura el nou local per joves –VicJove- que deixa el carrer Ciutat i la reforma del mercat municipal de Vic.  

El director de La Farinera, Toni Bover, ha explicat que el centre està sota el paraigua de la Fundació Educació i Art i que no només té com a objectiu l’ensenyament sinó també la recerca i els estudis de processos educatius relacionats amb les arts visuals.  A l’escola s’hi poden seguir cursos de dibuix, pintura, còmic, modelat, fotografia, vídeo o animació digital, entre altres.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any