La coalició de centre-dreta guanya a Suècia, però sense majoria absoluta

  • Una formació xenòfoba entra amb vint diputats per primera vegada al parlament · Tant els conservadors com els socialdemòcrates renuncien a pactar-hi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La coalició de centre-dreta Aliança, del primer ministre suec Fredrik Reinfeldt, ha guanyat les eleccions legislatives de Suècia, però sense revalidar la majoria absoluta. L’oposició Vermella-Verda, dirigida per Mona Sahlin, ocupa el segon lloc i el partit xenòfob Demòcrates de Suècia (DS), de Jimmie Åkesson, entra per primera volta al parlament i obté vint diputats. Reinfeldt s’ha afanyat a dir que no negociaria pas amb el DS.

L’ultradretà DS ha superat, amb el 5,7% dels vots, la barrera del 4% per obtenir representació parlamentària i ha aconseguit una posició privilegiada, tenint en compte que el centre-dreta no ha revalidat pas la majoria absoluta. Ara, tant el partit del primer ministre Reinfeldt, com el bloc de la coalició Vermella-Verda havien deixat clar ja abans de les eleccions que no hi pactarien. Després de saber-se els resulltats, Reinfeldt ho ha reiterat.

En un parlament de 349 escons, l’Aliança n’ha obtinguts 172; la coalició Vermella-Verda, 157 i el DS, vint.

El discurs electoral de Reinfeldt, centrat en la gestió la crisi econòmica, s’ha convertit, com ja indicaven els sondatges, en un factor decisiu perquè la dreta hagi tornat a guanyar. La unitat mostrada per la coalició Aliança respecte als rivals també s’ha vist com un element que explicaria la victòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any