Notícies

Dilluns  20.09.2010  06:00

La coalició de centre-dreta guanya a Suècia, però sense majoria absoluta

Una formació xenòfoba entra amb vint diputats per primera vegada al parlament · Tant els conservadors com els socialdemòcrates renuncien a pactar-hi

Men?ame
 

La coalició de centre-dreta Aliança, del primer ministre suec Fredrik Reinfeldt, ha guanyat les eleccions legislatives de Suècia, però sense revalidar la majoria absoluta. L'oposició Vermella-Verda, dirigida per Mona Sahlin, ocupa el segon lloc i el partit xenòfob Demòcrates de Suècia (DS), de Jimmie Åkesson, entra per primera volta al parlament i obté vint diputats. Reinfeldt s'ha afanyat a dir que no negociaria pas amb el DS.

L'ultradretà DS ha superat, amb el 5,7% dels vots, la barrera del 4% per obtenir representació parlamentària i ha aconseguit una posició privilegiada, tenint en compte que el centre-dreta no ha revalidat pas la majoria absoluta. Ara, tant el partit del primer ministre Reinfeldt, com el bloc de la coalició Vermella-Verda havien deixat clar ja abans de les eleccions que no hi pactarien. Després de saber-se els resulltats, Reinfeldt ho ha reiterat.

En un parlament de 349 escons, l'Aliança n'ha obtinguts 172; la coalició Vermella-Verda, 157 i el DS, vint.

El discurs electoral de Reinfeldt, centrat en la gestió la crisi econòmica, s'ha convertit, com ja indicaven els sondatges, en un factor decisiu perquè la dreta hagi tornat a guanyar. La unitat mostrada per la coalició Aliança respecte als rivals també s'ha vist com un element que explicaria la victòria.