El Consell dóna per fet que el cementiri nuclear anirà a Zarra

  • El conseller Juan Cotino critica la 'decisió unilateral' del govern espanyol, que diu que encara no ha hi ha res decidit · Compromís critica l'exercici d'hipocresia del Consell i EUPV acusa Zapatero d'incomplir promeses

VilaWeb
Redacció
17.09.2010 - 14:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern valencià dóna per fet que el govern espanyol ha decidit que el cementiri nuclear es construeixi finalment a Zarra, a la Vall de Cofrents. I això que la vice-presidenta espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que tot just el consell de ministres havia començat a estudiar l’informe del ministeri d’Indústria sobre la idoneïtat de les candidatures. Amb tot, el conseller de Medi Ambient, Juan Cotino, ha criticat la ‘decisió unilateral’ del govern de Zapatero.

El conseller ha dit que el govern valencià desaconsella la instal·lació del cementiri nuclear al municipi de la Vall de Cofrents ‘pel tipus de terra, pel risc sísmic, el transport i una sèrie de dificultats’ que fan que la ubicació no sigui desitjada per la Generalitat Valenciana. Cotino ha dit que en aquest sentit es va presentar un informe el 14 de setembre al govern espanyol.

Avançada la conferència de premsa que ha fet avui després de la reunió del govern, el conseller ha reiterat que Zarra seria l’escollida i ha declarat que havia estat ‘una decisió unilateral del govern espanyol sense consultar-nos-ho’ i que el govern Camps recorreria la decisió.

El PSPV diu que s’oposarà ‘davant qui calgui’ a la instal·lació del cementiri

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, assegura que la seva formació s’oposa a la instal·lació del cementiri nuclear a Zarra. El líder socialista ha titllat de ‘precipitat’ l’anunci del govern valencià en el qual dóna per fet que el cementiri nuclear aniria a Zarra. ‘Tenien tantes ganes que s’instal·lés a Zarra que han arribat a anunciar un acord del consell de ministres que no ha existit’, ha lamentat Alarte.

Compromís considera un ‘exercici d’hipocresia’ que el govern valencià recorri la decisió

La diputada de la coalició Compromís, Mireia Mollà, ha assegurat que ‘el silenci còmplice de Camps’ ha facilitat el bon posicionament de Zarra per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC). Mollà diu que ‘ha estat l’únic president autonòmic que no s’ha pronunciat en contra’. En opinió de la diputada, que ara el govern valencià anunciï un recurs ‘és un exercici d’hipocresia que només busca netejar la imatge’. Mollà assegura que ‘ser l’únic govern autonòmic que no s’ha posicionat en contra assenyalava Zarra com el municipi que menys conflicte generaria’.

Esquerra Unida del País Valencià acusa Zapatero d’incomplir promeses

El diputat d’EUPV, Lluís Torró, afirma que si l’opció de Zarra prospera ‘el govern espanyol estarà desmentint les paraules del propi Zapatero, qui va assegurar que aquest magatzem no aniria a cap lloc on hi haguera una pressió social contundent’.

Un informe ministerial deixa Ascó a poques dècimes de Zarra

L’informe tècnic sobre el cementiri nuclear que la comissió interministerial ha enviat al consell de ministres espanyol afirma a les seves conclusions que Zarra, Ascó, Yebra i Villar de Cañas són els candidats ‘que resulten més idonis per a la realització del projecte’, i que la valoració tècnica mostra ‘escasses diferències’ entre ells. D’aquests, destaca Zarra i Ascó que ‘formen un grup homogeni amb la més alta valoració’. A l’hora de posar nota, atorga a Zarra 304 punts, 300 a Ascó, 290 a Yebra, 272 a Villar de Cañas, 228 a Melgar de Arriba, 228 a Santervás de Campos, 218 a Congosto de Valdávia, i 170 a Albalá.

Fonts del govern espanyol apunten que el document assenyala quina és la millor opció tècnica, però caldrà aplicar també criteris polítics. A més, asseguren que l’executiu provarà d’acordar la ubicació amb el PP en el marc del pacte energètic.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha denunciat que el govern espanyol parla de l’opció de Zarra per ‘desviar l’atenció i desmobilitzar la ciutadania de Catalunya’ davant les pròximes eleccions al Parlament. En un comunicat, l’entitat ha insistit que Ascó ‘continua sent el principal candidat’ per acollir el cementiri nuclear, de manera que parlant de Zarra ‘volen guanyar temps per allargar la presa de decisió fins a després dels comicis catalans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any