Sarkozy planta cara a la Comissió Europea per l’expulsió dels gitanos

  • La polèmica acció del govern francès va captar tota l'atenció de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern francès no desdiu: mantindrà les expulsions i desmantellarà els campaments de gitanos. El president francès, Nicolas Sarkozy, va assegurar ahir en la inauguració de la cimera extraordinària de caps d’estat i de govern de la UE que els seus homòlegs li donen suport perquè ‘la lliure circulació no dóna dret a ignorar la llei, a ocupar propietats privades i a alterar l’ordre públic’. Molt encès, Sarkozy va disparar contra l’eurocomissària per haver comparat les deportacions de gitanos amb les de jueus de la Segona Guerra Mundial: ‘No parlem així entre socis, aquest insult ens ha ferit profundament i el meu deure com a cap d’estat és de defensar França d’aquestes paraules repugnants, vergonyoses i que ens han xocat.’

El president francès, que va dir que el govern continuaria desmantellant campaments de gitanos, va topar amb el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, i amb el primer ministre romanès, Traian Basescu, per la polèmica mesura, i va insistir a dir que la responsabilitat de la integració dels gitanos romanesos pertocava al govern romanès.

Des del mes de gener França ja ha repatriat prop de vuit mil gitanos búlgars i romanesos, i això malgrat les moltes protestes que ha mogut la mesura. La setmana passada el parlament europeu va aprovar una resolució que exigeix al govern de Nicolas Sarkozy que aturi immediatament les expulsions. L’executiu francès no n’ha fet cas, perquè diu que aplica ‘escrupolosament la legislació europea’ i, per tant, ‘no canviarà el full de ruta’ de les expulsions d’immigrants irregulars. Dilluns, l’Alta Comissària pels Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Navi Pillay, va denunciar alguns dels països de la seva organització perquè no respectaves els drets humans en alguns àmbits.

Polèmica amb Viviane Reding

Ara, la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va dir dimarts que l’executiu comunitari obriria un expedient a França per discriminació envers els gitanos i va comparar les expulsions amb les deportacions de la Segona Guerra Mundial. Arran de les protestes de l’executiu francès per la comparació, Reding va demanar disculpes a París. Però ahir Sarkozy va qualificar les declaracions de Reding de fastigoses.

La presidència de la UE i l’Eurocambra tanquen files

El president de torn de la UE, Yves Leterme, i el del parlament europeu, Jerzy Buzek, van tancar files en favor de la posició de la Comissió Europea, que condemna l’expulsió de gitanos del govern francès. A l’entrada de la reunió dels caps d’estat i de govern a Brussel·les, Leterme i Buzek van recordar que la Comissió era ‘la guardiana de la llei europea i dels tractats’ que vetllen per la lliure circulació dels ciutadans de la Unió.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any