Les beines de les bales de l’afusellament de Txiki, a mans de la família al cap de trenta-cinc anys

  • Magda Oranich, advocadessa de Jon Paredes Manot, Txiki, les va aplegar el dia que van matar-lo i les ha lliurades a la seva mare

VilaWeb
VilaWeb
Pere Cardús
17.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les beines de les bales amb què van afusellar Jon Paredes Manot, àlies Txiki, el 27 de setembre de 1975, van arribar abans-d’ahir a mans de la família de l’últim condemnat a mort del règim franquista. L’advocadessa de l’equip defensor del judici sumaríssim contra el militant d’ETA, Magda Oranich, ha explicat a VilaWeb que les havia aplegades després de presenciar l’execució a Cerdanyola del Vallès i que, trenta-cinc anys després, n’ha lliurades sis a la família, entre aquestes la del tret de gràcia.

Txiki fou executat el mateix dia que van afusellar Àngel Otaegi, també d’ETA, i José Huberto Baena, Ramón García Sanz i José Luis Sánchez Bravo, del FRAP. Aquestes cinc condemnes a mort formaven part de l’estratègia del dictador Francisco Franco per a escarmentar el moviment opositor que exigia llibertat i democràcia.

La defensa de Txiki en el consell de guerra sumaríssim del 19 de setembre del mateix any es va adjudicar a Marc Palmés i a Magda Oranich, coneguts antifranquistes, que solament van tenir quatre hores nocturnes per a preparar-la, malgrat la petició de condemna a mort.

Els botxins de Txiki van necessitar un tret de gràcia , perquè cap dels dotze trets de fusell no li va encertar el cor. A l’execució, hi van assistir Oranich amb el seu company Marc Palmés i el germà de Txiki, Mikel. Un cop executada la condemna, Oranich va recollir les beines d’onze bales (se’n van disparar tretze) i les va guardar en una caixeta que li havia regalat una presonera que ella assistia.

Oranich ha guardat aquestes onze beines fins abans-d’ahir, que en va lliurar sis (cinc de fusell i una de calibre menor, la del tret de gràcia) a la mare de Jon Paredes i al seu germà Mikel. La família les cedirà a una fundació de la memòria històrica, que les exposarà com a testimoni d’uns fets que van trasbalsar la societat pocs mesos abans de la mort del dictador espanyol.

Magda Oranich ha fet saber que les cinc beines que encara guarda, vol que es quedin a Catalunya, i que per això les cedirà al millor espai que trobi.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any