Sarkozy insisteix a continuar desmantellant els campaments de gitanos

  • Tensió en el començament de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE per la polèmica mesura del govern francès

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.09.2010 - 17:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha dit avui en la inuaguració de la cimera extraordinària de caps d’estat i de govern de la UE que el govern continuaria desmantellant campaments de gitanos. Sarkozy ha tingut topades amb el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, i el primer ministre romanès, Traian Basescu, per la polèmica mesura i ha insistit que la responsabilitat de la integració dels gitanos romanesos correspon al govern romanès.

Sarkozy ha assegurat que els seus homòlegs europeus li donen suport perquè ‘la lliure circulació no dóna dret a menysprear la llei ocupant propietats privades i alterant l’ordre públic’. Molt encès, Sarkozy ha disparat contra l’eurocomissària per haver comparat les deportacions de gitanos amb les de jueus en la Segona Guerra Mundial: ‘No parlem així entre socis, aquest insult ens ha ferit profundament i el meu deure com a cap d’estat és defensar França d’aquestes paraules repugnants, vergonyoses i que ens han xocat’.

Des del mes de gener passat, França ja ha repatriat prop de vuit mil gitanos búlgars i romanesos als seus països d’origen, malgrat les nombroses protestes que ha generat la mesura. La setmana passada, el parlament europeu va aprovar una resolució que exigeix al govern de Nicolas Sarkozy de frenar immediatament les expulsions. L’executiu francès no n’ha fet cas perquè diu que aplica ‘escrupolosament la legislació europea’ i, per tant, que ‘no canviarà el full de ruta’ de les expulsions d’immigrants irregulars. Dilluns passat, l’Alta Comissària pels Drets Humans de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), Navi Pillay, va denunciar alguns dels països de la seva organització per no respectar els drets humans en aspectes diversos.

Polèmica amb Viviane Reding

Per la seva banda, la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, va anunciar dimarts que l’executiu comunitari obrirà un expedient a França per discriminació en les expulsions de gitanos, i va comparar les expulsions amb les deportacions de la segona guerra mundial. Arran de les protestes de l’executiu francès per la comparació, Reding va demanar disculpes a París. Avui, Sarkozy ha qualificat les declaracions de Reding de ‘fastigoses’.

La presidència de la UE i l’Eurocambra tanquen files

El president de torn de la UE, Yves Leterme, i el del parlament europeu, Jerzy Buzek, han tancat files en favor de la posició de la Comissió Europea, que condemna l’expulsió de gitanos a França. A l’entrada de la reunió d’avui dels caps d’estat i de govern a Brussel·les, Leterme i Buzek han recordat que la Comissió és ‘la guardiana de la llei europea i els tractats’ que vetllen per la lliure circulació dels ciutadans de la Unió.

A l’agenda de la cimera

En la cimera d’avui, els caps d’estat i de govern miren de superar el desacord sobre l’enduriment de les sancions als països amb dèficit excessiu, una iniciativa d’Alemanya per evitar que es repeteixin crisis de deute com les que han afectat Grècia, Espanya, Portugal i Irlanda. També és a l’ordre del dia (pdf) el reforçament del pes de la UE en l’escena internacional i quina estratègia ha de seguir amb els principals socis internacionals, com els EUA, Rússia, la Xina i l’Índia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any