Els eurodiputats catalans reclamen contundència a la Comissió Europea contra les expulsions de gitanos

  • Tremosa, Perelló, Junqueras i Romeva expliquen a VilaWeb la polèmica suscitada per les expulsions de gitanos de França i la reacció de les institucions europees

VilaWeb
Pere Cardús
16.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’expulsió de gitanos dictada pel govern francès de Nicolas Sarkozy ha tingut aquesta setmana la dura advertència de la vice-presidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, que ha amenaçat França amb un expedient i amb sancions per haver infringit la normativa europea. L’eurocambra també ha aprovat una resolució en què demana a França i a alguns altres estats de la UE que suspenguin immediatament les expulsions. Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Andreu Perelló (PSPV), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) exposen a VilaWeb la seva visió de la polèmica.

Per l’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, les mesures de Sarkozy són contràries als principis fonamentals de la Unió Europea, com ara el de lliure circulació; i contràries a un principi general de dret: els delictes són individuals, no col·lectius.

Segons l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, les mesures del govern Sarkozy violen clarament els tractats comunitaris que el govern francès mateix ha signat; a sobre, el govern francès incentiva alguns altres governs, com el d’Itàlia, a fer igual.

En opinió de l’eurodiputat del PSPV, Andreu Perelló, les mesures del govern francès són una mena de racisme i de xenofòbia: ‘França prova de confondre els ciutadans fent-los creure que els deportats són gent sense papers.’ I es demana: ‘Qui ens assegura que la setmana entrant no farà igual amb els hongaresos o amb els catalans?’

La reacció de les institucions europees

La resolució del parlament europeu recalca que, a l’hora d’imposar límits a la llibertat de circulació i de residència per raons d’ordre públic, de seguretat pública o de salut pública, les autoritats ‘solament podran basar-se en la conducta personal de l’interessat i no en consideracions generals de prevenció ni en l’origen ètnic o nacional’; i que les decisions d’expulsió s’han d’adoptar ‘d’una manera individualitzada, tenint en compte les circumstàncies personals, amb les degudes garanties processals i assegurant la possibilitat de recurs’.

L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, subratlla aquest aspecte de la resolució perquè considera que França ha vulnerat la normativa amb l’expulsió col·lectiva i sense les motivacions legals que preveu la legislació comunitària. Tremosa diu que va estudiar amb molta cura la resolució i que la va signar conscient que mouria molta polèmica.

També recorda que el Tractat de Lisboa dóna més poder a la Comissió i que Viviane Reding ha actuat d’acord amb aquest poder. A més, el fet que Reding hagi actuat en nom de la Comissió té molta importància, diu, perquè és un pes pesant i amb molta reputació en les institucions europees.

Ara, Raül Romeva lamenta la lentitud de reacció de la Comissió Europea, que ha permès al govern francès d’actuar impunement. Ara, si la Comissió va actuar, d’entrada, amb tebior, el pas fet per Viviane Reding és important, encara que sigui resultat del clam del parlament. I valora, en particular, molt positivament la petició de l’Eurocambra de revertir i d’anul·lar les deportacions ja fetes.

En canvi, per Andreu Perelló, la reacció de les institucions europees és la que pertoca a unes institucions democràtiques: ‘Reding ha actuat correctament després de la resolució del parlament.’ Sobre la qüestió de fons, creu que, si no repudiem de pla tot això, posem les bases de coses pitjors.

A parer de Junqueras, la reacció de les institucions ha estat contundent perquè la qüestió afecta els drets fonamentals i les llibertats civils: ‘Les institucions tenen tota la legitimitat per a intervenir en aquests aspectes.’ I insisteix en el valor de la resolució del parlament i de l’actitud sempre compromesa i implicada de la vice-presidenta Reding.

Les conseqüències de la polèmica

Ramon Tremosa opina que l’advertència de Reding i la resolució de l’Eurocambra han tocat durament la imatge de Sarkozy, però que no revifarà pas l’euroescepticisme dels francesos. I és que, per ell, la reacció de les institucions comunitàries ha estat la correcta, tenint en compte que França és un dels estats forts i fundadors de la Unió.

Sobre les conseqüències d’aquest conflicte, Oriol Junqueras creu que és important de fer-ne el seguiment, sobretot perquè ens trobem en una batalla entre les principals institucions comunitàries i un dels estats membres: ‘Allò que passi a partir d’ara en aquesta polèmica serà un precedent molt important en els passos següents de la construcció europea.’

I Raül Romeva proposa d’exigir ara al govern francès que anul·li les deportacions fetes i d’aprofundir en l’estratègia europea sobre la població gitana, redactada en la II Cimera sobre la Població Gitana de Còrdova (Espanya) el 8 d’abril.

Finalment, Andreu Perelló espera que el govern de Sarkozy faci una reflexió i rectifiqui. Al capdavall, ‘les normes i les lleis europees que tots hem signat són perquè es respectin i es compleixin’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any