Els professors universitaris no hauran d’acreditar el nivell C de català

  • El govern aprova el decret sobre sobre l’acreditació del coneixement lingüístic del professorat de les universitats catalanes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.09.2010 - 14:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Contràriament al que el conseller d’Universitats, Josep Huguet, havia anunciat, finalment els professors universitaris no hauran d’acreditar el nivell C de català per a tenir plaça fixa a l’universitat. El govern ha aprovat avui el decret sobre l’acreditació del coneixement lingüístic del professorat de les universitat catalanes. Segons el decret aprovat avui, els professors hauran d’acreditar que entenen el català parlat i escrit.

Però per a fer-ho no caldrà el nivell C, sinó que cada universitat podrà utilitzar el sistema que cregui més convenient: amb un certificat dels seus propis serveis lingüístics, una fórmula específica elaborada per la pròpia universitat o amb el títol de nivell C o superior de català.

D’altra banda, segons el decret, i sigui quina sigui la fórmula que s’utilitzi, només hauran d’acreditar el nivell de català els professors nous que s’incorporin a les universitats com a  funcionaris i contractats. També afectarà els professors que ja treballin a la universitat en cas que participin a un nou procés de selecció. I en queden exempts tots els professors visitants, els emèrits i els que desenvolupen activitats honoràries en els centres superiors. Ho ha explicat el conseller d’Obres Públiques, Joaquim Nadal, que avui ha actuat de portaveu del govern en la conferència de premsa posterior al consell de govern.

El conseller d’Universitats, Josep Huguet, va anunciar, en una entrevista amb TV3 del 30 d’agost proppassat, que es demanaria el nivell C als nous professors; després, coincidint amb declaracions que el contradeien, com la del conseller Francesc Baltasar, ell mateix va desmentir que ho hagués anunciat així.

Des del seu partit, Esquerra, Joan Puigcercós ha reivindicat el pes dels republicans en l’aprovació del decret i ha defensat la feina consensuada amb les universitats per impulsar-lo. Ha afegit que això mostrava un ‘canvi de tendència’ que defensa la llengua del país.

Dos anys per acreditar el nivell

Huguet també ha comparegut avui, i ha donat més detalls sobre el decret. Ha explicat que els professors universitaris disposaran de dos anys per acreditar el nivell de suficiència del català.

En principi, el coneixement del nivell de suficiència de català serà exigible en el moment de la contractació, però el decret deixa autonomia a les universitats perquè, si ho justifiquen, aquesta acreditació es faci amb posterioritat al procés d’accés i selecció. La justificació d’aquesta mesura és que així s’afavoriria la captació de talent.

En aquests casos, les universitats establiran els procediments a seguir perquè en un termini màxim de dos anys, aquests professionals tinguin el nivell exigit. Des del Departament defensen que s’han establert dos anys seguint un criteri tècnic, ja que aquest és el temps mínim per assegurar que una persona entén l’idioma.

Huguet ha assegurat que aquest requisit ‘no serà una barrera’ per aconseguir que professors estrangers amb talent donin classe a les universitats catalanes. Ha dit que el sistema acordat és ‘molt flexible’ i ha afirmat que no hi haurà ‘cap problema amb la llengua’. A més, ha explicat que des del 2004 un total de 2.000 professors ja han acreditat el seu nivell de català.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any