Els reguladors financers acorden d’obligar els bancs a guardar més reserves

  • La finalitat és poder fer front a futures crisis · L'acord haurà de ratificar-se durant el G-20 al novembre

VilaWeb
Redacció
12.09.2010 - 20:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Governadors dels bancs centrals i supervisors de vint-i-set estats han acordat avui d’endurir els requisits de solvència bancària amb la intenció de millorar la solidesa del sistema financer. El pacte, anomenat Basilea III, ha estat ratificat per tots els assistents, amb el president del Banc Central Europeu, Jena-Claude Trichet al capdavant.

L’acord augmenta fins al 7% del capital total les reserves que haurà de tenir disponible cada institució financera; el triple del percentatge actualment en vigor. A més, també incrementa fins al 4,5% (més del doble del 2% actual) l’índex Tier 1, que es fa servir pels reguladors per evaluar el sanejament d’un banc.

Finalment, l’acord estableix una nova reserva, denominada ‘conservació de capital’, del 2,5% del volum total per damunt de les reserves Tier 1.

Les noves normes començaran a introduir-se el gener de 2013, i estaran en vigor plenament el gener de 2015. La reserva de conservació s’implantarà entre el gener de 2016 i el gener de 2019.

Les noves normes, que exigeixen que els bancs reservin més capital per fer front a crisis, hauran de ser discutides i ratificades durant la cimera de caps d’estat i de govern del G-20, que es farà al novembre a Corea del Sud.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any