Els convocants de la manifestació prohibida a Bilbao anuncien el ‘naixement d’una nova etapa’

  • Començaran contactes amb agents socials i polítics per consensuar compromisos democràtics

VilaWeb
Redacció
11.09.2010 - 23:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Centenars de persones s’han aplegat en un establiment de Bilbao per mostrar el suport als convocants de les manifestacions previstes per aquesta tarda, i prohibides per l’Audiència espanyola, i per defensar el dret a la llibertat d’expressió. En una conferència de premsa plena a vessar, portaveus de les organitzacions han declarat que havia nascut ‘una nova etapa’ en la societat basca i que començarien contactes amb agents socials i polítics per consensuar compromisos democràtics.

L’escriptor Gotzon Barandiaran, encarregat de llegir el comunicat, ha retret al tribunal que no respecti la presumpció d’innocència i hagi prohibit l’exerici d’un dret fonamental partint del raonament que ‘s’utilitzaria la manifestació per enaltir el terrorisme’, sense tenir en compte ‘el contingut i la finalitat de la convocatòria’. 

Davant les prohibicions de l’Audiència espanyola, el comunicat llegit per Barandiaran declara que ‘la llibertat i la democràcia s’obriran pas per damunt de prohibicions, amenaces i ocupacions policíaques si la societat basca s’uneix i decideix que sigui així’. El text anuncia el naixement d’una nova etapa, dies després de l’anunci d’alto-el-foc d’ETA, amb ‘el compromís ferm de tots els agents implicats en la crida’ de la plataforma Adierazi Euskal Herria; una etapa amb què es començaran reunions amb ‘totes les instàncies socials, polítiques, institucionals i populars’ per mirar d’arribar a un ‘acord de continguts democràtics’. 

El comunicat destaca que aquest 11 de setembre s’ha ‘atropellat’ drets bàsics d’expressió i manifestació’, però que avui també naixia a Bilbao, ‘per damunt d’aquesta repressió de drets bàsics’, un ‘compromís ferm’ per donar els passos necessaris per aconseguir un marc de drets amb la finalitat de superar, de manera immediata, ‘qualsevol situació d’excepció o de violència’, garantir l’exercici dels drets civils i polítics, i els drets humans individuals i col·lectius.

Molta de la gent que tenia intenció d’assistir a la manifestació ha acabat congregant-se a la conferència de premsa. Arran de la prohibició del tribunal, els convocants havien desconvocat la marxa i havien demanat a la gent que no es manifestés ‘per no caure en provocacions i evitar disturbis’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any