Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  11.09.2010  21:08

Inauguren una exposició sobre la guerra del francès a les comarques gironines

Es pot visitar al castell fins al 10 d'octubre

Men?ame
 

La Guerra del francès a les comarques gironines (1808-1814) és una mostra itinerant que reconstrueix el conflicte comarca a comarca i també de forma temàtica. El primer indret de la demarcació que visita és la capital del Baix Empordà. Es pot veure al castell fins al 10 d'octubre i era inaugurada divendres pel seu comissari i historiador, el vergelità Genís Barnosell, pel diputat provincial de Cultura, Roger Zamorano, i per l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, acompanyat de la regidora de Cultura, Núria Anglada. Barnosell feia una visita guiada als assistents.

Barnosell destacava que la guerra del francès havia estat molt complexa, i que s'havia procurat ensenyar aquesta diversitat ideològica a través de documentació, fotografies, pintures, il·lustracions i gràfics, entre altres. Zamorano explicava que s'havia treballat quasi dos anys des del Patronat Francesc Eiximenis amb la intenció d'aprofundir "i no de fer una exposició tipus", explicava, i d'ensenyar la realitat de la guerra de forma equilibrada entre el rigor històric i l'esperit de divulgació. Sais afegia que l'exposició és "la cirereta" de la commemoració dels 200 anys duta a terme a l'abril amb una representació i una fira de caràcter històric. També apuntava "que haurem de treballar amb les escoles perquè vinguin a veure-la, perquè el que fa és enriquir-nos i donar-nos més valor". El llibre-catàleg, que vol ser un estat de la qüestió, es pot adquirir per 18 euros i és una síntesi feta per 14 historiadors.

La mostra també preveu visitar enguany les poblacions de Banyoles, Begur, Besalú, Calonge, l'Escala, Figueres, Girona, Hostalric, Olot, Palafrugell, Pals, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Temes relacionats

Recreació de l'episodi local de la Guerra del francès, 03.04.10 (vídeo)
Conferència sobre la Bisbal i la Guerra del francès, 04.04.10 (podcast)
Història! Bloc de Genís Barnosell