Allunyen Rafael Casanova

  • Polèmica pel nou format de l'ofrena floral que amplia el perímetre de seguretat de les ofrenes però deixa els manifestants tan lluny com perquè ni s'escoltin les protestes · CiU diu que l'acte 'perd llibertat'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2010 - 16:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ofrena floral al monument a Rafael Casanova, a les nou del matí, ha estat el tret de sortida de la Diada nacional de Catalunya, que presenta un any més una agenda d’activitats i convocatòries que omple la jornada fins ben entrada la nit. El govern de la Generalitat, encapçalat per José Montilla, ha fet l’ofrena en silenci, amb el so apagat dels crits d’un grup de persones que reclamava la independència a cent metres de distància, i rere un cordó de seguretat.

Enguany, un dispositiu policíac ha blindat l’accés a l’espai del monument per mirar d’evitar les habituals escridassades que reben bona part dels polítics quan s’acosten a fer l’homenatge.

El president de CiU, Artur Mas, ha dit que l’anterior format de l’ofrena donava ‘molt més llibertat’ a la gent, i que enguany havia quedat ‘més restringit’. Segons Mas, l’acte ha estat ‘molt diferent d’altres anys’, quan ‘hi havia molta participació, molta cridòria’, tot i que ha reiterat que CiU no va posar cap ‘impediment especial’ al canvi que els va plantejar l’executiu.

A diferència d’altres anys, ni Montilla ni cap conseller no ha fet cap declaració a la premsa. Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, ha demanat la màxima unitat davant el ‘moment històric’ que viu el país, tant per la crisi econòmica com per les conseqüències de la sentència del TC sobre l’estatut. Així, ha demanat que la gent expressi de manera ‘desacomplexada’ la seva catalanitat i que facin un procés de ‘reflexió’ i deliberació política.  

A més de l’ofrena al monument a qui va ser el conseller en cap del Consell de Cent durant el setge de Barcelona de 1714, els plats fort de la jornada a Barcelona seran l’acte institucional a la Ciutadella, els actes polítics de l’esquerra independentista al Fossar de les Moreres, la fira d’entitats al passeig Lluís Companys, la manifestació sobiranista i la Festa per la llibertat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any