La importància de les nostres pedres

  • Article d'opinió de l'equip d'arqueòlegs

VilaWeb
Redacció
10.09.2010 - 13:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Roger Sala, Àngels Pujol i Carles Padrós són els responsables de les excavacions a Puig Ciutat, valoren les excavacions i les possibilitats del jaciment.

Sabem ben poc del passat del Lluçanès abans del segle X. Qui vivia al nostre país durant l’ocupació musulmana dels segles VIII al X? I abans? Quanta gent vivia al Lluçanès durant l’imperi Romà i la República Romana? I els Ibers? Eren de la tribu dels ausetans els habitants de les nostres terres?

Ja fa tres anys, un grup de gent interessada en l’arqueologia ens vam reunir al voltant d’un col·lectiu que vam anomenar Talaia, amb l’objectiu de conèixer i investigar la gran quantitat de vestigis arqueològics que hi ha dispersos en tots els municipis de l’altiplà lluçanès.

Amb els anys hem descobert restes romanes arreu, vies de comunicació, restes de castells medievals, punts d’observació, cases, fargues, molins, tombes, etc..  En resum, un gran parc arqueològic sota els nostres peus.
Però Puig Ciutat és sens dubte el jaciment arqueològic més important. Més de 5 hectàrees és una extensió molt gran per a una ciutat del segles II-I A.C. De ben segur que va ser un punt als mapes d’aquella època, si tenim en compte que és molt més gran que altres jaciments de la mateixa època coneguts arreu de Catalunya.

Però, quin sentit té desenterrar una ciutat de fa més de 2000 anys? El més evident és que si no sabem d’on venim, difícilment sabrem ni qui som ni cap on anem; sense història, sense cultura, no som ni catalans ni lluçanesos.

L’altre sentit és purament econòmic. A aquestes alçades, el sector del turisme guanya empenta perquè el valor paisatgístic i ecològic del Lluçanès és innegable; vivim en un país bonic. Per esdevenir un pol d’atracció turística calen serveis, comunicacions, camins senyalitzats, allotjaments, rius nets, bon temps… Però també monuments visitables. Invertir en el nostre patrimoni arqueològic és apostar per la nostra història,  és invertir en la nostra identitat, però també és un valor afegit per als visitants. És una inversió segura per al futur econòmic del sector turístic i la restauració.

El projecte de Puig Ciutat ha rebut el suport de molta gent, de tots els consistoris del Lluçanès, de voluntaris d’arreu. Fem-ne, doncs,  un projecte de país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any