Notícies

Divendres  10.09.2010  06:00

Enciclopèdia Catalana adapta el model de la Viquipèdia

Enciclopedia.cat s'obre a la col·laboració a tothom

Men?ame
 

Ahir va entrar en funcionament la nova web de l'Enciclopèdia Catalana, Enciclopedia.cat, amb un nou disseny que realça el cercador i amb una novetat que implica un canvi de model: permet als usuaris la redacció d'articles, signats, que supervisarà un editor del Grup Enciclopèdia Catalana, empresa propietària de l'enciclopèdia.

Explica la web: 'La persona que vulgui col·laborar esmenant, actualitzant o redactant articles nous per a l’Enciclopèdia ha de registrar-se prèviament a l’apartat col·laboradors. Per tant, no s’accepten col·laboracions anònimes. Totes les col·laboracions sempre seran visibles en un arxiu històric i tots els col·laboradors disposaran d’una zona curricular en què, entre més coses, hi constaran totes les seves col·laboracions. Perquè una col·laboració es converteixi en la versió oficial de l’Enciclopèdia cal que l’equip editorial hi doni el vist-i-plau.' Aquest model d'obrir els continguts a tothom, sense remuneració econòmica, és propi i característic de la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure;la diferència és que aquesta que no té supervisors contractats que donin el vist-i-plau final a les entrades.

També hi llegim que 'l’Enciclopèdia conté les entrades de lèxic de la Gran Enciclopèdia Catalana (excepte les de lèxic comú que són al Diccionari de la llengua), i els articles enciclopèdics d’aquesta obra i els d’altres obres del Grup, que s’hi han incorporat posteriorment (com els de la Geografia Comarcal de Catalunya); a més, se n’hi introduiran de nous progressivament.'

Actualment l’Enciclopèdia té més de 350.000 articles. S’hi han afegit 14.000 fotografies, més grans i de més qualitat, i 500 taules estadístiques, i 60.000 mapes a les entrades de topònims. A més, s'han recollit 4.000 enllaços externs nous i 32.000 enllaços interns.

Però les cerques de la nova Enciclopedia.cat encara s'han de millorar: per exemple, la cerca no reconeix la paraula 'ciencia', sense accent, ni algunes sigles com ara MNAC.