El PSOE aconsegueix tombar al Congrés les principals esmenes a la reforma laboral

  • No s'aproven les esmenes defensades per CiU, PNB i PP que endurien més la norma · Els sindicats majoritaris troben més motius per a la vaga després de la tramitació parlamentària

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.09.2010 - 11:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Congrés espanyol ha aprovat aquest migdia la reforma laboral del govern Zapatero. Dos mesos després de d’aprovar-se el decret que n’avançava algunes mesures, doncs, avui ha passat l’últim tràmit parlamentari. D’una banda, el PSOE ha aconseguit tombar les principals modificacions incorporades pel Senat que dificultaven més la contractació i facilitaven més l’acomiadament; d’una altra, s’escurcen el ‘període de gràcia’ per rebutjar una feina en situació d’atur i els dies d’indemnització per any treballat.

Els socialistes s’han vist obligats a jugar en cada votació amb els suports de diferents grups de l’oposició. L’abstenció del PNB ha sigut clau perquè el govern de Zapatero hagi pogut tirar endavant les seves propostes i eliminar vint de les trenta esmenes no desitjades que la cambra alta hi va incorporar.

Entre les pròpies propostes del PSOE que s’han aprovat destaquen la reducció de cent a trenta dies del ‘període de gràcia’ del qual disposen els desocupats per rebutjar cursos de formació sense ser penalitzats, així com modificacions en el marc de la intermediació laboral de les empreses de treball temporal (ETT) i les noves agències de col·locació.

El text final generalitza la indemnització de trenta-tres dies dies per any treballat en lloc dels quaranta-cinc actuals o bé, si l’empresa acredita pèrdues o dificultats econòmiques que la fan perillar, aquesta serà de vint dies per any treballat.

Eliminada l’esmena de CiU

Finalment, la norma aprovada respecta el text pactat per PSOE i PNB, que concreta les causes econòmiques per a l’acomiadament objectiu, de vint dies d’indemnització, que podrà justificar-se per pèrdues ‘actuals o previstes’ o la ‘disminució persistent del nivell d’ingressos’; s’ha suprimit un punt i coma introduït per CiU al Senat que, segons el PSOE, es podia entendre ‘la disminució persistent del nivell d’ingressos’ d’una empresa fos interpretada per un jutge com un fet independent i desvinculat d’una ‘situació econòmica negativa’.

A més, el PSOE ha aconseguit eliminar una esmena del PNB que suprimia el llindar mínim per justificar un acomiadament per absentisme laboral. Les condicions es fixen en un límit del 20% de les jornades hàbils durant dos mesos consecutius, o el 25% al llarg de quatre mesos discontinus dins d’un període d’un any, sempre que la mitjana de la plantilla no superi el 2,5%. Es manté així el límit fixat pel decret.

No s’endureix la conversió de temporals en indefinits

El PSOE també ha aconseguit eliminar una altra esmena introduïda pel PNB, que tenia el suport de CiU i el PP, per endurir les traves per a fer fixos els treballadors amb contracte temporal. En concret, la que obligava les empreses a fer fixos només aquells treballadors que hagin encadenat contractes durant tres anys desenvolupant la mateixa feina en la mateixa funció. A partir d’ara, la condició només serà la de treballar en la mateixa empresa durant aquest mateix període.

Els socialistes sí que han acceptat la proposta del BNG perquè la prestació per desocupació parcial es calculi per hores i no per dies, i que sigui equivalent a la de la reducció de la jornada autoritzada.

Retrets de l’oposició al govern Zapatero

L’ombra de la vaga general del pròxim 29 de setembre ha marcat un debat que ha començat amb la intervenció del ministre de Treball, Celestino Corbacho, que s’ha felicitat per la ‘rapidesa’ de la tramitació, i ha defensat que els canvis laborals de la reforma permeten ‘eliminar incerteses sense desvirtuar els objectius essencials’ del decret llei inicial. A més, Corbacho ha dit que aquesta aprovació respecta ‘integrament’ els drets dels treballadors i que coincideix amb el començament de la recuperació econòmica.

Per la seva banda, tots els portaveus de l’oposició han retret la posició global de l’executiu. ‘No és la reforma laboral que volem i no tindrem un mercat de treball més eficient’, ha dit Carles Campuzano, diputat de CiU. En canvi, ERC, ICV i IU han rebutjat la reforma per entendre que perjudica els drets dels treballadors i han fet una crida a participar en la vaga general del 29 de setembre. El diputat d’ERC Joan Tardà ha dit que aquesta condemna les noves generacions, mentre que el diputat d’ICV Joan Herrera ha destacat la necessitat d’una vaga massiva perquè el govern espanyol reorienti la seva política.

Més motius per a la protesta

Els sindicats UGT i CC OO han fet saber aquesta setmana que les modificacions introduïdes durant la tramitació parlamentària motivaven encara més la vaga general convocada per al 29 de setembre. Els dirigents sindicals espanyols es van declarar esperançats després de l’èxit de les mobilitzacions franceses d’abans-d’ahir, però no ignoren que les enquestes indiquen que el suport a la vaga baixa com més s’acosta la data assenyalada. És per això que han reforçat els missatges per a imprimir gravetat al moment i fer veure la importància d’un gran seguiment per a revocar una reforma laboral que ja serà aprovada.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any