Les cambres de comerç de València i Barcelona pressionen el govern espanyol perquè prioritzi el corredor mediterrani

  • Presenten les conclusions d'un estudi que constata el potencial econòmic de l'arc · L'estudi xifra en un 11% la taxa de retorn

VilaWeb
Redacció
06.09.2010 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presidents de les cambres de comerç de València i de Barcelona, José Vicente Morata i Miquel Valls, han reivindicat avui una vegada més i de manera conjunta el corredor mediterrani. Ambdós dirigents han demanat al govern espanyol que prioritzi aquesta infrastructura. La petició ha estat especialment contundent perquè ha estat feta juntament amb la presentació de les conclusions de l’observatori que aquestes institucions van constituir fa dos anys amb el suport de les conselleries d’economia dels governs valencià i català. Segons l’estudi, l’arc mediterrani té una taxa de retorn, que és la unitat de mesura utilitzada per a valorar el potencial econòmic de les infrastructures, de l’11%, una xifra molt alta que tant Morata com Valls han qualificat (àudio) de ‘molt important’.

El president de la cambra de valenciana considera ‘imprescindible que tots els ports estiguin connectats per ample de via europeu’. Morata creu ‘el transport de mercaderies més econòmic és el vaixell’ i que com que les mercaderies d’Àsia i fins i tot Amèrica entren pel mediterrani, l’arc esdevé ‘fonamental per a l’activitat econòmica de la nostra conca i d’Europa’ (àudio).

Prioritat respecte altres infrastructures

Preguntats sobre el suport del govern espanyol al corredor mediterrani i per la posició que adopta l’executiu de Zapatero a la Unió Europea sobre aquesta qüestió, el president de la cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha dit que confia (àudio) ‘en la paraula del ministre Blanco’ i en ‘una posició positiva del comissari europeu’, especialment ara, un cop coneguda la xifra de retorn de la inversió en aquest projecte, xifrada en un 11%.

Morata, per la seva banda, s’ha mostrat coincident en aquest punt, assegurant: ‘si algun eix té retorn aquest és l’eix mediterrani’. Respecte a d’altres eixos ferroviaris de transport de mercaderies a l’estat espanyol, com l’eix central pirenaic, el president dels empresaris valencians ha dit que ‘s’ha de treballar en xarxa’ i ‘sense exclusions’. Miquel Valls, de la seva banda, ha defensat que es tingui present la xifra de retorn de les inversions a l’hora de prioritzar infraestructures.

La majoria de mercaderies de l’estat espanyol es transporten per l’arc mediterrani, malgrat la manca d’infrastructures

Tots dos han recordat que el 55% del volum de tranport de mercaderies a l’estat espanyol es fa pel corredor mediterrani, que el 60% del trànsit marítim de l’estat es fa a través dels ports del corredor i que aquest ha augmentat en un 39% en els darrers nou anys en contraposició al 22% de la resta de ports. I tot això, a més, amb unes infrastructures que tots dos  insuficients.

Segon gran acte empresarial de l’any per a reivindicar el corredor

El mes de maig d’enguany ja es va fer un gran acte a València en què les principals veus econòmiques del país van exigir el corredor i el van presentar com una de les solucions més sòlides per a sortir de la crisi (vegeu-ne el vídeo). I, al juny, la cimera de ministres de transport europeus va marcar la prioritat d’aquesta infrastructura, malgrat les resistències del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any