ETA destaca a la BBC l’avenç ‘sense armes’ de l’independentisme català

  • El periodista Clive Myrie explica com va aconseguir l'exclusiva i què va explicar-li el seu contacte de la banda armada

VilaWeb
Redacció
06.09.2010 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista de la BBC Clive Myrie explica en un article com va aconseguir l’exclusiva de l’anunci d’ETA de declaració d’alto-el-foc (vegeu el comunicat subtitulat en català).’Em va dir que els nacionalistes bascs estaven frustrats’, explica el periodista, que diu que el seu contacte va qüestionar-se: ‘Podria ser que ETA hagi obstaculitzat la causa nacionalista basca, en comptes d’ajudar-la?’. I és que, segons el periodista, el contacte de la banda considera que la causa basca és tan a prop d’aconseguir un estat propi com 50 anys enrere. En canvi, valora de manera positiva l’avenç cap a l’autodeterminació aconseguit pels catalans ‘sense gent armada ni cap exèrcit’.

‘Després de tot, els polítics de Madrid tenien una excusa per no permetre un referèndum sobre la independència. Aquesta excusa era la violència d’ETA. Així doncs, què passa si aquesta excusa desapareix?’, relata el periodista de la BBC.

En la declaració feta ahir per ETA, aquesta diu que havia decidit fa mesos de no fer cap atemptat, però reclama una solució del conflicte polític basc. L’esquerra abertzale ha reaccionat satisfeta i ha recordat que feia mesos que demanava un pas en aquest sentit a ETA i que el futur del País Basc ja no té a veure amb la violència.

‘Accions armades ofensives’

Segons el comunicat, ETA va decidir, fa mesos, de no emprendre ‘accions armades ofensives’ El matís és per a justificar la topada amb un grup de gendarmes francesos, que ETA va considerar una ‘acció defensiva‘. ETA no ha comès cap atemptat des de primers de l’agost de 2009, a Mallorca.

Pas endavant per a l’esquerra abertzale

L’esquerra abertzale considera irreversible el pas d’ETA; EA, Aralar, Hamaikabat i EB també el veuen molt positiu; pel PNB, no és l’anunci esperat; i socialistes i populars bascos coincideixen a dir que solament veuran amb bons ulls la fi de l’organització.

L’esquerra abertzale, en una compareixença pública després de l’alto-el-foc d’ETA, va dir que era molt positiu i un gest irreversible per a impulsar una nova fase política al País Basc (vídeo). Per Txelui Moreno, el pas d’ETA és ‘una aportació de valor inqüestionable en pro de la pau i de la consolidació d’un procés democràtic’ i també de ‘la superació definitiva de l’actual realitat de blocatge, violència, repressió i conculcació en massa dels drets democràtics i nacionals’.

En conseqüència, va demanar a tots els agents polítics, sindicals i socials, als governs espanyol i francès i a la comunitat internacional ‘corresponsabilitat per a respondre constructivament al desig majoritari de la societat basca. Hem fet una reflexió aquestes últimes setmanes per a obrir una nova fase política a Euskal Herria’; i va animar la societat basca ‘a ser protagonista actiu en l’exigència multilateral de compromisos i aportacions com a una única garantia per al desenvolupament d’un procés polític normalitzat i la construcció entre tots d’un espai de pau i de solucions democràtiques’.

Eusko Alkartasuna (EA) també considera molt positiva la treva perquè referma la feina feta amb l’esquerra abertzale per a posar les bases d’un procés de pau que acabi en una treva indefinida i posi fi al conflicte armat. El secretari general, Pello Urizar, després de dir que l’alto-el-foc era una notícia molt esperada, va fer una doble crida: a la responsabilitat de tots els partits bascos per a treballar pels drets de tots els ciutadans bascos; i a les forces sobiranistes perquè s’uneixin amb vista a una negociació democràtica que permeti d’assolir la independència pacíficament.

Per la seva banda, Aralar, Hamaikabat i Ezker Batua (EB) també van considerar positiu l’anunci de la banda, tot i que la van emplaçar a fer un pas més, el del cessament definitiu de l’activitat armada.

El PNB, un dels destinataris d’aquesta última crida d’EA, creu que l’alto-el-foc no és la notícia que ‘la societat basca esperava’. A diferència dels altres partits, no va fer declaracions públiques, ans va publicar un comunicat. Avui valorarà l’alto-el-foc amb més detall.

Patxi López crida a continuar combatent contra ETA

Ara, la posició del govern basc és molt diferent a la interpretació del món sobiranista i coincident amb la del govern espanyol.El president del govern basc, Patxi López, troba insuficient l’anunci d’ETA i no se’l creu. Considera que la banda continuarà rearmant-se, i és per això que ha fet una crida a continuar ‘combatent’ contra ella.

En una entrevista a Radio Euskadi, ha dit que l’anunci d’ETA no era suficient: ‘Volem molt més, volem que ETA se’n vagi, que desaparegui definitivament de les nostres vides i, per tant, és un dia en què continuem caminant’. A més, creu que és fals que l’anunci sigui indefinit, unilateral i no condicionat, com el qualificava ahir l’esquerra independentista, i es mostra convençut que l’organització continuarà ‘rearmant-se, reorganitzant-se i preparant-se per cometre més actes violents’.

Patxi López també diu que el comunicat de la banda armada ‘no dóna resposta’ a la demanda de la societat basca, i l’ha qualificat de ‘fraudulent’, en el sentit que la bada pretén ‘embolicar amb les paraules’ per fer entendre ‘que la pilota és a la teulada dels demòcrates’. Segons el seu parer, és ETA qui ‘ha d’adoptar la decisió d’entregar definitivament les armes i qui ha d’adoptar la decisió definitiva de trencar qualsevol mena d’amarra amb el terrorisme i amb la banda’. 

Semblantment al PSE es va manifestar el president del PP basc, Antonio Basagoiti, per qui no hi ha ‘passos intermedis’ i, d’una altra banda, Miguel Sanz, el president del govern de Navarra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any