ETA reacciona a les demandes de l’esquerra abertzale amb un alto-el-foc

  • L'organització anuncia a la BBC que fa mesos que ha decidit deixar de fer atemptats · No aclareix si és provisional o permanent

VilaWeb
Redacció
05.09.2010 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ETA declara un alto al foc (vídeo), segons que fa públic avui la cadena britànica BBC. L’organització explica que fa mesos que va decidir no fer cap atemptat i reclama una sol·lució al conflicte polític basc. ETA respon així a les demandes de l’esquerra abertzale per al final de la violència. En una posterior compareixença l’esquerra abertzale ha afirmat que la treva és indefinidida i incondicional, cosa que no diu ETA en la compareixença.

‘Accions armades ofensives’

Segons el comunicat ETA va decidir fa mesos no fer ‘accions armades ofensives’ El curiós matís és per a justificar l’enfrontament amb un grup de gendarmes a França, que el seu moment ja va ser qualificat per ETA com ‘acció defensiva’ 

Pas endavant pels abertzales i EA, menyspreu de PS i PP

L’esquerra abertzale qualifica d’irreversible per un nou context el pas d’ETA i EA també el veu molt positiu; el PNB diu que no és l’anunci esperat però el valorarà demà amb més detall; en canvi, socialistes i populars bascos coincideixen a dir que només veuran amb bons ulls la fi de l’organització.

L’esquerra abertzale ha fet la primera compareixença pública posterior a l’alto el foc d’ETA, que ha valorat de forma molt positiva i l’ha qualificat de gest irreversible per impulsar l’obertura d’una nova fase política al País Basc. Per això, Txelui Moreno ha dit que el pas d’ETA és ‘una aportació de valor inqüestionable per la instal·lació de la pau i la consolidació d’un procés democràtic’ i més, per un nou ‘escenari que permeti la superació definitiva de l’actual realitat de bloqueig, violència, repressió i conculcació massiva de drets democràtics i nacionals’.

El dirigent de l’esquerra abertzale ha apel·lat a tots els agents polítics, sindicals i socials, al govern espanyol i francès i a la comunitat internacional ‘a la corresponsabilitat per a respondre de forma constructiva al desig majoritari de la societat basca’. ‘Hem fet una reflexió en les últimes setmanes per a una nova fase política a Euskal Herria’, han dit, afegint que mantenen l’aposta per les vies pacífiques i democràtiques i prenen la ‘declaració de Brussel·les’ feta per eurodiputats com a marc de referència. Finalment, Moreno ha animat a la societat basca ‘a ser protagonista actiu en l’exigència multilateral de compromisos i aportacions com a una única garantia per al desenvolupament d’un procés polític normalitzat i la construcció entre tots d’un escenari de pau i de solucions democràtiques’.

Eusko Alkartasuna (EA) també ha valorat molt positivament la treva perquè referma la feina feta al costat de l’esquerra abertzale durant les últimes setmanes i permet posar les bases per començar un procés de pau que acabi en una treva indefinida i posi fi al conflicte armat. El seu secretari general, Pello Urizar ha dit que l’alto el foc era una notícia molt esperada.

Urizar ha fet una doble crida: d’una banda,  a la responsabilitat a tots els partits bascos per treballar per garantir els drets de tots els ciutadans bascos; d’una altra, a les forces sobiranistes perquè s’uneixin al seu treball per cercar una negociació democràtica que, finalment, permeti assolir la independència de forma pacífica.

Per la seva banda, el PNB, un dels destinataris d’aquesta última crida d’EA, ha dit en un comunicat que l’alto el foc no és la notícia que ‘la societat basca espera’, però ha destacat que no era una amenaça ni la reivindicació d’un atemptat. A diferència dels altres partits, no ha fet declaracions públiques, sinó que ha enviat un comunicat. Demà valorarà l’alto el foc amb més detall.

En canvi, el govern basc, per mitjà del conseller d’Interior Rodolfo Ares, ha dit que el comunicat d’ETA és ‘ambigu i fraudulent’, perquè no anuncia la fi de la seva activitat, l’únic anunci que vol la majoria de la societat basca. Els temps de les treves ja han passat, ha conclòs Ares.

Una posició similar a la del president del PP basc, Antonio Basagoiti, que ha dit que no hi ha ‘passos intermitjos’.

Gerry Adams demana aprofitar la treva

El líder històric del Sinn Féin, també s’ha mostrat molt satisfet per l’anunci d’alto el foc i ha instat el govern espanyol a aprofitar aquesta oportunitat per obrir ràpidament negociacions polítiques inclusives. ‘És vital que el govern espanyol respongui positivament i aprofiti l’oportunitat plantejada per l’anunci’, ha dit Adams a la televisió pública irlandesa RTE.

 

+ Reacció dels partits del país

+ El govern espanyol demana prudència

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any