Notícies

Dissabte  04.09.2010  06:00

La Festa Estellés, la veu d'un poble

VilaWeb se suma a la festa amb una lectura de poemes oberta a tothom · Us oferim dos vídeos de l'acte

Men?ame
 

Avui se celebra al País Valencià i arreu la primera edició de la Festa Estellés, el dia que el poeta faria vuitanta-sis anys. Més d'una vintena de pobles ja han confirmat la seva participació, amb un sopar popular a l'estil dels 'Burns Supper' escocesos, per recordar el poeta de Burjassot. VilaWeb se suma a la festa amb un vídeo resum de la lectura de poemes d'Estellés que es va celebrar ahir i amb un altre vídeo on personatges del món de la cultura diuen el poema 'Assumiràs la veu d'un poble'.

L'Espai VilaWeb del carrer Ferlandina de Barcelona es va omplir de lectors i oïdors de la poesia de Vicent Andrés Estellés. Alguns dels seus poemes més coneguts i estimats van ser dits i llegits (vídeo) per un públic entusiasta amb el poeta i respectuós: 'Els amants', 'No puc dir el teu nom', 'Tot esperant Ulisses', 'Puig Antich', 'Ací', 'El meu origen t'ho explicaria'...

Per altra banda, VilaWeb va convidar quatre personatges del món de la cultura a llegir un dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, 'Assumiràs la veu d'un poble' (vídeo). L'actriu Alba Pujol; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo; l'ex-rector de la UAB i ex-conseller de la Generalitat, Carles Solà; i l'historiador i responsable de l'Espai País Valencià, Jordi Muñoz.

Carles Solà recorda que llegia els versets que escrivia Estellés cada dia al diari Las Províncias sota el pseudònim de Roc i que no fou fins més tard, quan ja es trobava a la universitat, que va llegir sorprès els seus versos i va descobrir l'Estellés poeta nacional i persona compromesa. I la jove actriu Alba Pujol explica que Estellés li va arribar de la mà del poeta Albert Roig. Que la sedueixen els poemes eròtics d'Estellés i la forma fàcil que té de fer: 'és fàcil d'entrar-hi, però un cop ets dins t'adones que són poemes immensos, que no s'acaben.' I Oriol Izquierdo confessa que la proximitat dels poemes d'Estellés és molt sentimental: 'és un dels primers poetes que vaig llegir de forma obsessiva ja en la meva primera joventut. Hi vaig entrar a través de les cançons d'Ovidi Montllor. Em sedueix la capacitat que tenia Estellés de convertir qualsevol fet en poesia, i les seves poesies eròtiques, que ho diuen tot sense ser impúdic ni groller. A més, és un poeta carregat de referències cultes, que rellegeix la tradició literària, i alhora té la capacitat de ser enormement popular.'

La Festa als pobles

A iniciativa de l’escriptor Josep Lozano (carta), i amb el suport de diverses entitats, una vintena de poblacions valencianes celebren avui 4 de setembre la primera edició de la Festa Estellés, que vol ser un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 - València, 1993) i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa coincideix amb el dia del seu naixement i s'insipira en el 'Burns Supper', una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular.

Han confirmat que faran el Sopar Estellés les poblacions d'Alboraia, Alginet, Benimaclet, Benimodo, Benaguasil (avui a les 21.00), Benircarló, Burjassot, Canals, Dénia, Elx, Guardamar, la Núcia, Manuel, Montcada, Montserrat, Otos, Picanya, Sant Joan, Teulada, Torrent, Vilamarxant i Vinaròs. La festa també es farà a Barcelona, el dia 10 de setembre, promoguda per Espai País Valencià. A darrera hora s'hi continuen sumant poblacions, també del Principat, com ara Vandellós, que a través del Centre d'Estudis de la Vall, proposa un tast de cuines del món.

L'homenatge a la xarxa

Després de l'homenatge que es va fer a la xarxa fa una setmana al poeta Màrius Torres, en motiu del centenari del seu naixement, avui també es proposa un homenatge blocaire a Vicent Andrés Estellés amb el títol 'Diada d'Estellés'. Alguns blocaires no han esperat i coincidint amb la iniciativa de VilaWeb de la lectura de poemes oberta a tothom ja han donat visibilitat al poeta. És el cas de Flux, El fil d'Ariadna, Josep Blesa, La caseta de plater o Gemma Pasqual.

Men?ame