Augmenta la tensió al Pròxim Orient la vigília de les converses de pau

  • L'Autoritat Palestina deté 150 membres d'Hamàs per la mort de quatre israelians · Hillary Clinton es reuneix per separat amb Netanyahhu i Abbas

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.09.2010 - 13:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tensió entre israelians i palestins continua augmentant la vigília de la represa de les negociacions de pau a Washington. Les forces de seguretat de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) han detingut aquesta nit cent cinquanta membres d’Hamàs per la mort de quatre colons israelians ahir, a prop de l’assentament de Kiryat Arba. Mentrestant, la secretària d’Estat dels EUA, Hillary Clinton, s’ha reunit per separat amb el primer ministre israelià, Netanyahu, i el president de l’ANP, Abbas.

L’ANP diu que els detinguts seran interrogats dins la investigació que duu a terme per localitzar els autors de l’assassinat que ahir va tenir lloc a prop d’Hebron, a Cisjordània. Més, espera que els colons israelians no utilitzin l’atac d’ahir com una excusa per causar disturbis a Cisjordània i afectar negativament les converses de pau directes que comencen demà a Washington.

El braç armat d’Hamàs va reivindicar ahir l’autoria de l’atac i el va elogiar per ser una ‘resposta natural als crims de l’ocupació’. Les Brigades d’Al Qassam han dit en un comunicat que faran més accions armades.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i el president palestí, Mahmud Abbas, ja són a la capital nord-americana, on s’han reunit per separat amb la secretària d’Estat dels Estats Units, Hillary Clinton. Totes tres parts han condemnat l’assassinat dels quatre israelians i han dit que no aturarà la represa de les negociacions de pau. Més, Netanyahu ha avançat que condicionarà qualsevol acord final de pau al reconeixement del dret d’Israel a ‘confrontar aquest tipus de terrorisme i altres amenaces’, i que abonarà la creació d’un estat palestí a Cisjordània i a la franja de Gaza només si totes dues regions són desmilitaritzades.

Les converses a tres bandes no començaran fins demà. Avui al vespre Obama oferirà un sopar a Netanyahu i Abbas, en què també serà present l’ex-primer ministre britànic, Tony Blair, que és l’enviat especial de la Unió Europea per al Pròxim Orient.

La qüestió dels assentaments

La represa de la negociació directe entre israelians i palestins arriba després d’una aturada de vint mesos, per culpa de la invasió de Gaza per part d’Israel, entre el desembre del 2008 i el gener del 2009. Un dels temes cabdals és el de la construcció d’assentaments en territori palestí; els Estats Units no volen que s’ampliï la construcció, però no ha demanat pas a Israel que allargui la congelació de les construccions, que fa uns quants mesos que dura. En canvi, Washington ha demanat a ambdues parts que prenguin les mesures necessàries per evitar que la negociació fracassi i que pugui desembocar en la constitució d’un estat palestí en el termini d’un any.

El ministre de Defensa d’Israel, Ehud Barak, ha dit avui al diari Haaretz que qualsevol acord que s’aconsegueixi estipularia que els llocs d’avançada jueus aïllats situats ara a Cisjordània es traslladarien a Israel, que acolliria assentaments urbans més grans. Un altre aspecte central del conflicte entre israelians i palestins és la ciutat de Jerusalem. Barak ha dit que l’estat hebreu està disposat a cedir part de Jerusalem als palestins en el marc d’un acord de pau i ha recuperat la proposta d’establir dues ciutats i crear un règim especial en els espais sagrats.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any