La comunitat gitana de Perpinyà, preocupada per les deportacions del govern Sarkozy

  • Un membre d'aquesta diu a VilaWeb que són electoralistes i alerta que alimenten l'extremisme

VilaWeb
Redacció
01.09.2010 - 11:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea s’ha de posicionar avui sobre les polèmiques deportacions de gitanos a Romania i Bulgària del govern francès. La comunitat gitana de Perpinyà veu amb preocupació aquesta política migratòria i alerta que alimenta el discurs de l’extrema dreta. En declaracions a VilaWeb, Germain Solus, un membre d’aquesta, la qualifica d’electoralista i diu que lluitaran pels drets de tots els gitanos europeus.

La comunitat gitana de Perpinyà és contrària a l’expulsió de gitanos sense papers: ‘Ens fa por, perquè és una idea que ens recorda les deportacions i assassinats del passat’, diu Solus, que recorda que els nazis van assassinar vuit-cents mil gitanos .

Ell qualifica d’electoralista aquesta política migratòria: ‘Sarkozy vol cercar vots i tenir més veu per a les eleccions presidencials del 2012’. I, més, alerta: ‘Quan algú comença així dóna idees a gent encara més extremista i de dretes, com Le Pen’. Per això, Solus diu que cal que tots els gitanos s’uneixin per lluitar contra aquestes deportacions i, quan arribi el dia de les eleccions, els qui tinguin dret a vot donin suport als partits que ara s’hi oposen.

Solus demana que tothom sigui tractat per igual: ‘Si expulsen els gitanos que delinqueixen, també caldrà fer el mateix amb tothom qui crema cotxes, roba…’ Ara, defensa la lliure circulació: ‘Si volen perseguir la pobresa, calia pas donar suport a l’entrada a estats més pobres que França con són Polònia, Romania i Bulgària. Els gitanos romanesos tenen dret a circular lliurement per França perquè són ciutadans europeus’.

Els últims anys han arribat noves famílies de gitanos a Perpinyà, però poques d’elles provinents de Romania. No obstant, Solus es pregunta: ‘Si expulsen els gitanos de Romania per què no ho han de fer amb els que som d’aquí, encara que alguns de nosaltres hi som des de fa sis segles?’ Ens hem d’unir tots per lluitar contra el govern o aviat ens posaran dins d’una reserva’, conclou.

A mitjan setembre la comunitat gitana homenatja cada any a les víctimes de la II Guerra Mundial a Rivesaltes, just davant d’on hi havia hagut un camp de concentració. Enguany, els parlaments inclouran una condemna a les deportacions del govern de Sarkozy.

Esperat informe de la Comissió Europea

Ahir, el ministre d’Immigració francès, Eric Besson, i el secretari d’estat per a Afers Europeus, Pierre Lellouche, es van reunir amb la vice-presidenta de la Comissió, Viviane Reding, que recentment ha criticat les expulsions, per donar explicacions sobre les polèmiques mesures. Les institucions europees avaluen la possibilitat de començar un procediment contra França si ha vulnerat la normativa.

Eric Besson va reiterar que la llibertat de circulació no pot ser ‘incondicional’ i va defensar que les deportacions tenen cabuda dins del dret comunitari. Romania i Bulgària formen part de la Unió Europea des del 2007 però, en el cas de França, estan sotmesos a una moratòria extensible fins al 2014 que restringeix l’entrada al mercat laboral dels seus ciutadans.

En la reunió, Besson i Lelouche van subratllar que un estat europeu no pot exportar a la resta de socis de la Unió les seves comunitats problemàtiques, en referència a Romania. D’altra banda, el ministre d’Immigració també va fer palès que els campaments desmantellats són il·legals i s’hi practiquen pràctiques que també estan fora de la legalitat.

Reding presentarà avui al Col·legi de Comissaria l’informe, amb contingut legal i polític, sobre les discutides mesures que ha pres el govern de Sarkozy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any