Obama anuncia la fi de la guerra de l’Irac

  • El president dels EUA diu que ara cal 'passar pàgina' però que encara hi queda molta feina per fer

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.09.2010 - 08:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president dels EUA, Barack Obama, s’ha adreçat als nord-americana la passada matinada per anunciar formalment la fi de les operacions de combat a l’Irac, set anys després de la invasió (vídeo). Ha remarcat que el poble iraquià ara té la responsabilitat de mantenir la seguretat del seu país i que ara era el moment de passar pàgina. Amb tot, també ha declarat que encara hi quedava molta feina per fer.

El discurs, el segon que fa des del Despatx Oval de la Casa Blanca, s’ha televisat en horari de màxima audiència per als americans, tot i que era dirigit als oients de tot el món. Obama ha subratllat que és un líder que manté les promeses, no només a l’Irac, sinó també a l’Afganistan. També s’ha dirigit als iraquians per dir-los que els americans no els abandonaran i els ajudaran en tot el que puguin.

Durant el discurs, Obama ha animat els dirigents iraquians perquè ‘avancin amb urgència per formar un govern incloent’, que ha dit que els Estats Units serien ‘un soci estable’ del pròxim executiu.

El president nord-americà ha subratllat que ara és el moment de passar pàgina: ‘Avui la nostra tasca més urgent ha de ser la de refer l’economia i que els milions de ciutadans que han perdut la feina, la recuperin’. I ha insistit: ‘Malauradament, durant l’última dècada no hem fet el que calia per assegurar els fonaments de la nostra prosperitat. Ens hem gastat gairebé un bilió de dòlars en guerres’.

Ahir, 31 d’agost, va finalitzar formalment l’ocupació militar nord-americana de l’Irac, que va liderar el març de 2003 George W. Bush. Hores abans del solemne discurs del president dels EUA, Barack Obama, qui el va fer va ser el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, que va celebrar la fi de la intervenció militar nord-americana: ”L’Iraq avui és sobirà i independent’.

En un discurs televisat, Maliki va dir que les forces de seguretat iraquianes estan preparades per afrontar soles tot tipus d’amenaces, ja siguin domèstiques o externes.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any