La mort de quatre israelians posa en perill les converses de pau

  • Van ser tirotejats ahir prop d'un assentament a Cisjordània · Dijous comencen oficialment les converses directes de pau entre israelians i palestins a Washington

VilaWeb
Redacció
01.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mort de quatre israelians tirotejats ahir a prop de l’assentament de Kiryat Arba, a prop d’Hebron, a Cisjordània, posa en perill el començament de les negociacions formals entres dirigents israelians i palestins que tindran lloc demà a Washington, amb Barack Obama de mitjancer. L’exèrcit israelià parla, mitjançant el seu Twitter, d’atac terrorista. El braç armat de Hamas n’ha reivindicat l’autoria.

Metges del servei d’emergències israeliana van dir que les víctimes eren dos homes i dues dones, una d’elles embarassada.

Hamas va elogiar l’atemptat i va dir que el considera una ‘resposta natural als crims de l’ocupació’. El portaveu d’Hamas a Gaza va dir també que l’atac és una ‘prova dels errors de la coordinació de seguretat entre Israel i els palestins. Hamas s’oposa a la represa de converses de pau entre israelians i palestins, en què no participarà.

Tot plegat ha passat, doncs, dos dies abans que reprenguin oficialment les converses directes de pau entre israelians i palestins a Washington. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu i el president palestí, Mahmud Abbas, ja són a la capital nord-americana. Les converses a tres bandes no començaran fins dijous, però demà mateix és previst que Obama parli per separat amb Netanyahu i amb Abbas i que després els ofereixi un sopar, en què també serà present l’ex-primer ministre britànic, Tony Blair, que és l’enviat especial de la Unió Europea per al Pròxim Orient.

La qüestió dels assentaments

La represa de la negociació directe entre israelians i palestins arriba després d’una aturada de vint mesos, per culpa de la invasió de Gaza per part d’Israel, entre el desembre del 2008 i el gener del 2009. Un dels temes cabdals és el de la construcció d’assentaments en territori palestí; els Estats Units no volen que s’ampliï la construcció, però no ha demanat pas a Israel que allargui la congelació de les construccions, que fa uns quants mesos que dura. En canvi, Washington ha demanat a ambdues parts que prenguin les mesures necessàries per evitar que la negociació fracassi i que pugui desembocar en la constitució d’un estat palestí en el termini d’un any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any