Montilla descarta convocar les eleccions l’octubre

  • El Parlament torna a la feina enmig de fortes polèmiques

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.08.2010 - 19:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El silenci del president de la Generalitat, José Montilla, indica que les eleccions al Parlament no se celebraran a l’octubre, ja que aquest dilluns era l’últim dia perquè convoqués els comicis si volia que la data fos el 24 d’octubre. Com a mínim seran al novembre i una de les dates més probables és el 28 de novembre, tot i que la data límit legal és el 16 de desembre. Els partits de l’oposició han lamentat que el president Montilla vulgui allargar ‘l’agonia’ del tripartit. Els socis de govern es desmarquen del debat sobre la data de les eleccions tot i que els republicans també les volen ‘quan abans millor’.

En una entrevista amb COM Ràdio, Montilla ha dit que, a ell, li preocupen unes altres coses, que no són la data de les eleccions. En tot cas, la Llei Orgànica del Règim Electoral General espanyola (LOREG) assenyala que les eleccions es poden celebrar 54 dies després de la publicació de la convocatòria dels comicis al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Per tant, com que Montilla no les ha convocat avui ja no es podran celebrar el 24 d’octubre. És improbable que se celebrin el 31 d’octubre, perquè l’endemà és Tot Sants i hi ha el temor que el pont faci baixar la participació.

Tampoc és probable que les eleccions fossin els dos caps de setmana següents, tenint en compte que el Papa Benet XVI visitarà Barcelona i Montilla mateix ha deixat clar que no vol fer coincidir la campanya amb la visita papal. La següent data que sona més per a celebrar-se les eleccions és el 28 de novembre.

Mas, partidari de fer-les el 24 d’octubre

Els partits ja han assumit que ha començat el compte enrere i que la legislatura ja és pràcticament exhaurida. Avui el president de CiU, Artur Mas, ha opinat que les eleccions han de ser com més aviat millor pel bé del país. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha recordat que fins i tot membres destacats del tripartit, com el president d’ERC, Joan Puigcercós, van demanar eleccions ‘perquè no calia allargar l’agonia del tripartit’. Mas ha argumentat que allargar la legislatura ‘afecta les possibilitats i la realitat del país’.

El Parlament torna de vacances amb enfrontaments durs entre el govern i l’oposició

El Parlament ha tornat aquest dilluns de les vacances d’agost amb enfrontaments entre el tripartit i l’oposició a la diputació permanent, que ha convalidat dos decrets: el de les mesures de racionalització i de simplificació del sector públic de la Generalitat i el que modifica la llei catalana de caixes d’estalvis per adaptar-lo a la nova normativa estatal.

A la diputació permanent, CiU ha assegurat que el govern ha passat, en set anys, de 140.000 treballadors a més de 220.000, ha dit que hi ha més alts càrrecs i, fins i tot, el seu portaveu parlamentari, Oriol Pujol, ha lamentat ‘l’amiguisme en la contractació de personal’.

Davant aquestes crítiques, la diputada del PSC, Lídia Santos, ha acusat Pujol ‘d’intoxicació perquè aquestes dades són falses’, i ha indicat que si hi ha més personal públic ara que el 2003 és perquè abans hi havia personal ‘amagat sota l’estora’ i que no computava en les estadístiques oficials.

‘Qui actua malament pensa malament’, ha dit la diputada d’ERC, Patricia Gomà, que ha assegurat que tots els grups que donen suport al govern tenen la consciència tranquil·la i la convicció de què han actuat bé.

Per la seva banda, Jordi Miralles (ICV-EUiA) ha recordat que els governs de Jordi Pujol van estar marcat per ‘l’arbitrarietat en les adjudicacions milionàries, en els contractes blindats i en la contractació d’amics i de familiars’.

Finalment, Dolors Montserrat (PP) ha dit que el decret de simplificació aprovat pel govern és paper mullat, perquè s’ha aprovat sense consens, i en opinió seva només es limita a ‘canviar la forma jurídica i a fusionar empreses i societats mercantils públiques, sense reduir despeses’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any