Solidaritat i Reagrupament aniran per separat a les eleccions

  • Carretero diu que no poden anar a les primàries de Solidaritat · Moisès Broggi, impulsor de Conferència Nacional, tancarà la llista de Solidaritat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.08.2010 - 14:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Reagrupament, Joan Carretero, diu que la voluntat de Solidaritat Catalana de ‘sotmetre’ la seva formació ‘al seu procés intern de confecció de llistes’ fa impossible l’acord entre ambdues formacions. Carretero diu que manté ‘l’oferta a Joan Laporta per a negociar una coalició quan tingui les seves llistes aprovades’. Ahir tots dos grups van signar un comunicat conjunt on deixaven clar que es presentarien per separat. Mentrestant, Sí-Coalició per la Independència continua negociant amb ambdues formacions.

En un comunicat als associats de Reagrupament, Joan Carretero afirma que ‘Solidaritat es nega a negociar una coalició i exigeix com a única via que Reagrupament Independentista se sotmeti al seu procés intern de confecció de  les llistes. Reagrupament Independentista fa uns mesos va dur a terme aquest procés, i el rigor ens porta a entendre que la via no és demanar i exigir-nos que ens dissolguem dins d’una altra formació.’

Solidaritat no es planteja l’últim oferiment de Carretero

Per la seva banda, l’impulsor de Solidaritat, Alfons López Tena, diu que l’oferiment de Carretero a pactar després de les primàries no té res a veure amb el pacte d’ahir a la nit i que, per tant, Solidaritat Catalana no s’ho planteja. López Tena insisteix en la tesi que les dues formacions per separat poden aconseguir més vots que una llista única.

En un comunicat conjunt (pdf) en acabar la reunió d’ahir entre Joan Carretero i Joan Laporta, van expressar que ‘la voluntat d’ambdues formacions és la de sumar, lleialment, el màxim de voluntats per assolir aquests objectius i, per tant, fem una crida conjunta a la màxima participació de totes les persones que volen la independència perquè votin a les properes eleccions a la tardor’.

Sí-Coalició per la Independència es presentarà als comicis, pactant o no

Sí-Coalició per la Independència, sorgida arran de la crida del Manifest del 12 d’Abril, signat per Joan Blanch, Moisès Broggi, Agustí Bassols, Heribert Barrera, Oriol Domènech i Antoni M. Badia, integra Suma Independència, la Crida per la Terra, la CUP d’Arenys de Munt, Força Catalunya i Bloc Sobiranista Català. Aquesta coalició ha estat negociant amb Regrupament i amb Solidaritat per fer possible una candidatura unitària. Fins ara no hi ha hagut cap avenç perquè aquestes formacions pactessin amb uns o amb uns altres. Les converses continuen.

L’ex-batlle de Badalona pel PSC Joan Blanch diu a VilaWeb que  toca fer el que es pugui amb tota discreció. Si hi ha possibilitat de trobar la unitat, serà després de l’assemblea de Solidariat’, ha declarat. ‘Els signants del manifest estem per la candidatura única, continuarem treballant fins al límit de les nostres forces’.

L’impulsor de Suma Independècia, Enric Canela, també és del parer de Blanch que encara hi podria haver unitat entre les diferents formacions independentistes després de les primàries de Solidaritat d’aquest dissabte vinent, tot i que ho veu difícil. Sobre el desacord entre Solidaritat i Reagrupament, Canela opina: ‘Crec que això pot significar un desencís per algunes persones, i la divisió de vot podrà dificultat la possibilitat d’obtenir diputats’.

El regidor de la CUP d’Arenys de Munt, Josep M. Ximenis, també integrat a Sí-Coalició per la Independència, insisteix: ‘La coalició Sí ha de continuar fent feina per treballar per la unitat. La legitimitat recau en la crida dels savis del nostre país expressada en el Manifest del 12 d’abril. Aquella legitimitat encara existeix i tothom hauria d’acudir a aquesta crida’, explica Ximenis, que sosté que, si no hi ha acord amb Solidaritat, Reagrupament o totes dues formacions, la coalició es presentarà de totes maneres als comicis

Gabancho: ‘No es podrà evitar la partició del vot, però hem d’evitar el desencís’

L’escriptora Patrícia Gabancho havia expressat aquestes últimes, tant a membres de Reagrupament com de Solidaritat, que calia la unitat de l’independentisme per anar a les urnes (vídeo del debat a Prada, el 17 d’agost). Avui ha declarat a VilaWeb: ‘Era desitjable la unitat, però no ha estat possible. Ara hem de deixar de lamentar-nos i treballar tots plegats perquè l’independentisme no es desinfli, perquè la manca d’unitat pot deixar la gent a casa, sense estímul. No es pot evitar que es parteixi el vot, però hem d’evitar el desencís’. Sobre les causes del desacord, Gabancho ha opinat que no ha estat un problema de personalismes, sinó de manera de confegir les llistes. I s’ha posicionat: ‘Aposto pel mètode de Solidaritat, perquè és més honest, és d’una actitud més generosa, perquè és conveninent que les llistes siguin obertes. El format que correspon a l’independentisme és el de les primàries’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any