Nebrera veu inevitable un referèndum sobre la relació amb Espanya

  • Oriol Pujol diu que ara la consulta no és una prioritat

VilaWeb
Redacció
27.08.2010 - 17:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La hipòtesi de celebrar un referèndum oficial sobre la independència continua generant reaccions i posicionaments de tots els partits catalans. Avui ha estat el portaveu parlamentari de CiU qui ha explicat que el seu partit no considera prioritària la celebració d’una consulta perquè cal passar per fases prèvies. En canvi, l’ex-diputada del PP i presidenta de la nova formació, Alternativa de Govern, Montserrat Nebrera, ha considerat que serà inevitable que Catalunya celebri un referèndum on pregunti quina relació s’ha de mantenir amb Espanya.

L’emergència del moviment de les consultes, l’aparició de noves formacions que propugnen la independència de Catalunya, i la condició d’ERC de celebrar un referèndum durant la pròxima legislatura per arribar a pactes de govern després de les eleccions al Parlament de la tardor ha fet que tots els partits s’hagin posicionat sobre aquesta possibilitat. El PSC va respondre que els ciutadans exerceixen el dret de decidir a les eleccions. ICV prioritza una reforma de la Constitució espanyola al referèndum en el qual, segons el seu parer, caldria oferir altres opcions que la independència. El PP sempre ha negat el dret de Catalunya a l’autodeterminació. I les noves formacions independentistes, Reagrupament i Solidaritat Catalana, promouen la declaració unilateral d’independència al Parlament com a pas previ a la celebració d’un referèndum.

Oriol Pujol (CiU) considera prioritari ‘treure Catalunya del sot’

En una entrevista a TV3, Oriol Pujol ha assegurat que l’aparició de noves candidatures independentistes no ha modificat el discurs de CiU, i ha apostat per treure primer Catalunya del ‘sot’ en què es troba, a nivell polític però sobretot econòmic. En aquest sentit, davant de declaracions com les de l’ex-consellera convergent Carme-Laura Gil en defensa d’una CiU independentista, Pujol ha opinat que ‘sortir del sot no passa per començar a fer una consulta demà passat, l’any vinent o d’aquí a dos anys’. El problema de Catalunya, segons ell, és la situació anímica del país, que l’autoestima està baixa. ‘I ara resulta que els que han estat al capdavant del país alguns d’ells ens ho volen resoldre amb un referèndum demà passat? Això requereix fases prèvies’, ha remarcat en referència al concert econòmic.

Montserrat Nebrera (Alternativa de Govern) considera que el referèndum s’ha de fer més endavant

L’ex-diputada del PP al Parlament i impulsora d’Alternativa de Govern, Montserrat Nebrera, considera que serà inevitable que Catalunya celebri un referèndum on pregunti quina relació s’ha de mantenir amb Espanya, però demana més temps de maduració, perquè la ciutadania sàpiga què vol dir votar cadascuna de les opcions que es plantegin. ‘Estic convençuda que aquesta pregunta al final s’haurà de fer, però per fer-la cal seriositat, responsabilitat, i cal que la gent sàpiga perfectament què és el que fa quan li pregunten i què és el que respon quan respon’, ha argumentat. Nebrera ha iniciat des de Granollers el curs polític sense saber si es presentarà a les eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any