El primer Everest català, vint-i-cinc anys després

  • El 28 d'agost del 1985 Toni Sors, Òscar Cadiach i Carles Vallès van ser els primers catalans que assolien el sostre del món

VilaWeb
Redacció
28.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa vint-i-cinc anys de la primera expedició catalana que va assolir el cim més alt del món, el de l’Everest, de 8.848 metres. Toni Sors, Òscar Cadiach i Carles Vallès, juntament amb els xerpes Shambu Tamang, Ang Karma i Narayan Shrestra. Quan van arribar-hi, van exclamar una frase que ha passat a la història: ‘Hem fet el cim’.

Aquella expedició, que no va emprar pas oxigen, també fou la primera occidental que va arribar al cim de l’Everest per la via del coll Nord, aquella per la qual George Mallory va fer el 1924 el primer intent de pujar al sostre del món. Cadiach i companyia van superar el mític segon esglaó, aquell que Mallory encarava quan la boira se’l va empassar, van fer cim i després van haver de superar un descens infernal, en què van haver de fer bivac a 8.400 metres. L’arribada a Barcelona fou espectacular, van ser rebuts al Palau de la Generalitat i la plaça de Sant Jaume es va omplir de gom a gom.

Ells van obrir el camí a molts altres catalans que després han fet el cim de l’Everest i dels altres catorze vuitmils que hi ha al món.

Fes el teu Everest!

Enguany, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari d’aquella festa, la Federació d’Entitats Excursionistes ha organitzat l’activitat Fes el teu Everest. La proposta consisteix en ascendir entre les deu del matí d’avui i les dues de la tarda de demà qualsevol dels vint-i-cinc cims triats per les entitats excursionistes d’arreu de Catalunya. Les inscripcions per participar a les ascensions guiades ja s’han tancat, però s’hi pot participar per lliure. En aquest cas, cal descarregar la butlleta de validació, validar-la el dia de l’ascensió a la balisa del cim corresponent, i després omplir el formulari d’aquesta web abans del dia 11 de setembre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any