Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  27.08.2010  13:26

L'ONU condemna el govern francès per discriminació dels gitanos

Reclama al govern de Sarkozy que provi d'integrar-los en comptes d'expulsar-los

Men?ame
 

Un grup de divuit experts del Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de l'ONU ha criticat avui el govern francès perquè considera que discrimina els gitanos amb la política de desmantellament de campaments i expulsions de ciutadans de l'Europa de l'est que ha dut a terme aquestes últimes setmanes. L'ONU ha demanat a l'executiu de Nicolas Sarkozy que integri els gitanos en comptes de repatriar-los als seus països d'origen.

Aquest grup d'experts ha alertat que els centenars de gitanos que han volat a Romania i Bulgària aquestes les últimes setmanes, en el marc del que França anomena un programa de 'retorns voluntaris', no han estat prou ben informats sobre els seus drets.

Més crítiques

La políica del govern francès d'expulsar gitanos ha estat molt criticada; la comissària europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, va recordar que ningú no podia ser expulsat d'un país només per ser gitano. 'Espero que els estats membre respectin les lleis comunament acordades a la Unió Europea sobre llibertat de moviment i no discriminació, i els valors comuns a la UE, sobretot pel que fa a drets fonamentals, incloent-hi els drets de les persones que formen part de minories', va dir Reding.

També la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, l'ECRI, es va mostrar 'profundament preocupada pel tracte que reben actualment els immigrants gitanos a França' i va advertir que les expulsions no eren una 'resposta duradora'. En un comunicat, aquest organisme dependent del Consell d'Europa deia que les declaracions de polítics i responsables governamentals d'aquests últims temps han contribuït a 'estigmatitzar els immigrants gitanos' als quals 'se'ls considera responsables col·lectivament de delictes criminals'.