La calor fon la TDT

  • Les zones pròximes a la costa pateixen dificultats per a rebre el senyal en condicions · Ahir els problemes eren evidents en moltes zones del país

VilaWeb
Redacció
27.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En diuen fading i consisteix en que la calor forta de l’estiu combinada amb la proximitat al mar dificulta molt les transmissions de televisió per TDT. Ahir, que va fer un dia calorós arreu del país, el fenòmen era constatable i provocava queixes dels usuaris. En llocs com Guardamar o Eivissa fins i tot les institucions exigeixen ja sol·lucions a un problema que deixa sense accés a la televisió a un nombre molt important de cases i carrers.

El fading impideix rebre el senyal de televisió en la pantalla i és causat per una combinació de la proximitat del mar, d’una calor forta i de la humitat. Hi ha dies com ahir de forta calor que provoquen que en moltes zones del país sigui pràcticament impossible sintonitzar els canals de la TDT. A diferència del que passava amb la senyal analògica la TDT només es rep quan té un mínim de qualitat, fet que agreuja la sensació provocada per l’efecte fading ja que directament els canals no es poden veure.

Aquest problemes afecta per igual tots els canals, siguin de l’orígen que siguin i formin part del paquet de canals que sigui. Això no vol dir, no obstant, que no es pugui donar el fet que uns canals siguin visibles i uns altres no. Però la raó per la qual passa això, quan passa, té poc a veure amb l’orígen del canal i més aviat depèn de la sort o de la seva posició en la graella de distribució. La senyal també es modifica segons la calor i per això en les zones afectades és més fàcil veure la televisió de nit.

Per tractar de resoldre el problema alguns repetidors com el de Collserola (Barcelona), Aitana (La Marina) o el Desert de les Palmes (Castelló) han fet petites varacions de canal. Això però obliga l’espectador a resintonitzar el seu receptor. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any