La Comissió Europea diu que ningú pot ser expulsat ‘només per ser gitano’

  • Se suma a les crítiques contra la política d'expulsió de Sarkozy

VilaWeb
Redacció
25.08.2010 - 17:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si ahir era el Consell d’Europa qui criticava l’expulsió de gitanos de França, avui ho ha fet la comissària europea de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Viviane Reding, que ha recordat que ningú pot ser expulsat d’un país ‘només per ser gitano’. La comissària ha avisat que el Consell analitzaria ‘la situació a França i, concretament, si les mesures preses compleixen la llei de la Unió Europea’ i respecten ‘les lleis europees sobre llibertat de moviment i no discriminació’.

‘Espero que els estats membre respectin les lleis comunament acordades a la Unió Europea sobre llibertat de moviment i no discriminació, i els valors comuns a la UE, sobretot pel que fa a drets fonamentals, incloent-hi els drets de les persones que formen part de minories’, ha afirmat la comissària Reding, que recorda que els gitanos són la major minoria ètnica a la Unió Europa:’Crec que els gitanos són una part important de la població de la UE, i és d’importància primordial que estiguin ben integrats en les societats dels nostres estats membre’.

Reding ha recordat que a Europa hi ha un ‘ampli consens’ sobre la necessitat de millorar la integració social dels gitanos. ‘Necessitem tractar les causes a l’arrel que porten els gitanos a abandonar les seves llars i traspassar les fronteres’, ha sentenciat. D’entre les solucions que proposa la CE, destaca la millora de ‘l’habitatge, l’accés al mercat de treball, l’educació i la salut’ dels gitanos. Per la comissària, la solució passa per ‘un debat amb tots els estats membre’ i per això fa una crida expressa a les autoritats franceses a comprometre-s’hi.

La setmana passada, el govern de Sarkozy va començar a repatriar a Romania i Bulgària gitanos, al·legant que els que marxaven ho feien de manera voluntària i es trobaven en situació irregular a França. Als qui accepten marxar, se’ls paga el bitllet de retorn i se’ls ofereixen 300 euros per adult i 100 per cada nen. Amb tot, molts afirmen que són obligats a deixar el país i que tornaran tan aviat com puguin. Cada cop, però, són més les veus que s’alcen contra la política de Sarkozy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any