La Tomatina de Bunyol

  • Com cada dimecres de festa major, aquesta localitat de la Foia celebra la singular guerra de tomàquets

VilaWeb
Redacció
25.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, a partir de les onze del matí la localitat valenciana de Bunyol es tenyirà de vermell. I és que durant una hora tindrà lloc una intensa guerra de tomàquets coneguda com la Tomatina. Es tracta d’una de les celebracions més internacionals del País Valencià degut a la seva vistositat i a les quantitats d’aquesta hortalissa que els participants es llancen els uns als altres.

La celebració de la Tomatina s’emmarca en les festes patronals de la localitat, dedicades a Sant Lluís Bertran i la Mare de Déu dels Desemparats. Per aquest motiu durant tota la setmana s’han estat duent a terme actes lúdics i culturals com ara concerts, desfilades de bandes de música i concursos entre colles. No obstant, la popularitat de la Tomatina ho eclipsa tot. Unes quaranta mil persones vingudes de tots els punts del planeta consumeixen més de cent mil quilos de tomaques que són descarregades per camions als carrers del centre de la vila.

Les activitats entorn a la Tomatina comencen la vigília, quan se celebra una gran revetlla amb concerts i música anomenada festa Non-Stop. A primera hora del matí l’Ajuntament reparteix esmorzar entre els participants, la majoria dels quals són joves. Mentrestant, els veïns ruixen amb aigua els assistents des dels balcons de les cases. Abans que els primer petard anuncii l’inici de la batalla es duu a terme el joc del pal ensabonat. Consisteix en un pal vertical untat perquè rellisqui a sobre del qual s’hi posa un pernil. Qui sigui capaç d’enfilar-se i abastar-lo sense caure, se’l pot quedar.

Expliquen que la Tomatina va néixer d’una forma inesperada una tarda de festa major de 1945. Una colla de joves tediosos es va voler posar pel mig de la cercavila per reventar-la i, a no aconseguir-ho, s’encetà una batalla campal on la gent acabà llançant-se tomates. A partir d’aquest moment s’establí la tradició, tot i que la festa no va ser oficialment instaurada fins a finals dels anys cinquanta degut a la pressió popular. Tot i això, la seva fama mundial prové de la dècada dels vuitanta, quan l’ajuntament de la localitat es feu càrrec de l’organització.

Roba vella, sabates cordades i ulleres de natació és la indumentària necessària per prendre-hi part. També cal seguir una normativa bàsica per tal d’evitar accidents, com aixafar les tomaques abans de llançar-les i així minimitzar l’impacte. Un acte de bogeria col·lectiva que desfoga, refresca, allibera l’estrès i, segons els organitzadors, va bé per la pell.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any