Vilalta i Pascual ja són a casa, després de 268 dies de captiveri

  • Han agraït les mobilitzacions per l'alliberament i han qualificat el segrest de 'molt dur' · Barcelona Acció Solidària farà una nova caravana amb un recorregut diferent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.08.2010 - 01:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els cooperants de Barcelona Acció Solidària Roque Pascual i Albert Vilalta ja són a casa, després d’un segrest de 268 dies per part d’al-Qaida del Magrib Islàmic. A la matinada han arribat a l’aeroport del Prat, on ha aterrat l’avió en què viatjaven procedent de Ouagadougou, capital de Burkina Faso. Tots dos s’han mostrat agraïts i emocionats pel suport rebut l han qualificat les condicions del segrest de ‘salvatges’. ‘Ens han tractat correctament en les condicions de vida que tenen, molt dures enmig del desert’, ha declarat Vilalta (àudio).

Els dos cooperants catalans han estat rebuts pel president de la Generalitat, José Montilla, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel.

Només arribar els cooperants s’han reunit amb una trentena de familiars i amics més propers, entre els quals estava l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon –amiga íntima de Pascual- i el president de l’ONG Barcelona Acció Solidària, Josep Carbonell, entre d’altres.

El retorn

Els dos cooperants havien arribat a la tarda a Burkina Faso acompanyats del mediador en aquest procés, Mustafa Imam Shafi, que ha afirmat que tots dos es trobaven ‘en bon estat de salut’. Abans d’agafar l’avió de tornada a casa, Albert Vilalta havia expressat la seva satisfacció pel final del cautiveri: ‘Estem feliços, és un gran dia per a nosaltres’.

El president de l’ONG Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan, ha manifestat la ‘gran felicitat’ per l’alliberament dels dos cooperants. ‘Estem molt contents de poder abraçar en Roque i l’Albert després de nou llargs mesos’, ha dit en una conferència de premsa on ha comparegut acompanyat del president de la Caravana Solidària, Josep Carbonell, i el cap de premsa de la Caravana, Josep Ramon Giménez. Osan ha explicat que a l’ONG hi havia una alegria continguda pels alliberaments frustrats anteriors i que feia mesos que guardaven ampolles de cava per celebrar aquest moment.

Per la seva banda, familiars de Vilalta i Pasqual han creat un bloc perquè tothom que vulgui hi deixi un missatge de benviguda als dos cooperants alliberats.

Al-Qaida diu que és una ‘lliçó per als serveis secrets francesos’

Un portaveu d’al-Qaida al Magreb islàmic ha afirmat en un comunicat d’àudio enviat a El País que Vilalta i Pascual havien estat alliberat perquè els havien estat ‘concedides’ algunes de les seves peticions, ‘és una lliçó dirigida als serveix secrets francesos’, apunta, afirmat que aquests ‘van tenir la possibilitat d’haver evitat la bogeria i l’empipament que van dur a la mort dels seus propis ciutadans’.

L’extradició del segrestador, una peça clau

L’alliberament arriba només sis dies després que les autoritats mauritanes van extradir a Mali el segrestador de Gámez, Vilalta i Pascual. La extradició al seu país d’Omar Sid-Ahmed Ould Hamma, àlies Omar Sahraoui, es va produir aquest dilluns, segons el Ministeri d’Informació maurità, i això hauria afavorit les negociacions. Un tribunal maurità va condemnar Sahraoui a 12 anys de presó per participar en el segrest dels tres membres de la Caravana Solidària el 29 de novembre al nord de Mauritània. Mali i Mauritània mantenen des de fa dècades una convenció d’extradició de criminals que van ratificar el 2002.

Vilalta i Pascual són els segrestats que han passat més temps en mans d’aquest grup lligat a al-Qaida a la regió desèrtica del Sahel. Tots dos, juntament amb Alícia Gámez, alliberada el març, van ser segrestats a Mauritània el 29 de novembre de 2009, quan anaven amb la caravana solidària que havia de recórrer uns quants països de l’Àfrica. Membres de la facció de l’AQMI van interrompre el que havia de ser un viatge d’ajuda humanitària a la carretera que comunica Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana. El 10 de març passat, el grup va alliberar Alícia Gámez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any