La UCE tanca demà una XLII edició marcada pel creixement del sobiranisme

  • El rector, Jordi Sales, destaca la inserció dels polítics en una reflexió col·lectiva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.08.2010 - 16:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La XLII Universitat Catalana d’Estiu (UCE), acaba demà, marcada per la intensa activitat política que hi ha tingut lloc. Al debat sobre la sentència estatutària i el dret de decidir, les consultes sobiranistes o el corredor mediterrani cal sumar-hi, per exemple, les fortes crítiques al recurs del Defensor del Poble espanyol contra la llei d’acollida.

En declaracions a l’ACN, Jordi Sales el nou president de l’equip rector ha fet una valoració positiva de l’edició d’enguany. Atribueix la poca presència de polítics de les Illes Balears i del País Valencià, al fet que ‘la UCE és un reflex de la vida i els problemes dels nostres territoris’.

De fet, la proximitat de les eleccions catalanes de la tardor també s’ha fet pal·lesa. Per Prada hi han passat dos ex-presidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, diversos consellers del govern català, representats d’ICV, ERC, el PSC i UDC. En canvi, cap destacat de CDC hi ha assistit i, com de costum, ni el PP ni Ciutadans han trepitjat Prada. CiU, ERC i ICV hi han defensat el dret de decidir però amb divergències sobre els objectius, mentre el PSC es va quedar sol defensant l’estatut com a horitzó polític.

Noves formacions com Reagrupament i Solidaritat Catalana també s’han donat a conèixer, enmig del candent debat sobre les possibilitats d’una candidatura independentista unitària per concórrer a les eleccions. La intervenció d’un dels impulsors de Solidaritat Catalana, Joan Laporta, va ser un dels actes més concorreguts, congregant quatre-cents assistents. ‘La pilota mou més que la cultura, sempre ha estat així’, ha resumit Sales atribuint el poder de convocatòria de Laporta al seu pas per la presidència del F.C.Barcelona.

Conjugar una universitat d’estiu eminentment cultural amb la participació dels polítics no és fàcil. El rector Jordi Sales ha explicat que l’estil de la UCE és fer-ho obrint les portes d’aquests als cursos, de manera que no vinguin tan sols a fer rodes de premsa i se’n tornin. Sales ha celebrat la capacitat d’aquesta universitat per inserir els polítics ‘en la feina de reflexió de tot un poble per orientar la seva vida col·lectiva’.

I la reflexió de la UCE també ha girat al voltant de grans temes de país com el corredor mediterrani, i d’actes d’homenatge a personalitats culturals i polítiques del nostre país. És el cas del poeta Màrius Torres, de l’historiador Jaume Vicens Vives i del pintor Manuel Viusà.

Menys alumnes, però més joves i durant més dies

Uns set-cents cinquanta alumnes han assistit a Prada de Conflent. Són un centenar menys que l’any passat, però Jordi Sales ha volgut destacar que aquesta edició eren més joves i s’hi han quedat més dies. En concret, tres de cada quatre assistents s’hi ha quedat els vuit dies que dura la UCE. Gairebé el 60% dels participants han vingut del Principat; el 17% han arribat de les Illes Balears; el 7% del País Valencià; i un 7% de la Catalunya del Nord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any