Els dos cooperants catalans arribaran aquesta nit a Barcelona

  • Vilalta: 'Estem feliços' · Tant Albert Vilalta com Roque Pascual es troben en 'bon estat de salut'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.08.2010 - 14:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els cooprants de la caravana Barcelona Acció Solidària Roque Pascual i Albert Vilalta arribaran aquesta nit a Barcelona. El govern espanyol ha confirmat oficialment l’alliberament de Pascual i Vilalta, segrestats el 29 de novembre de l’any passat a Mauritània per al-Qaida del Magrib Islàmic. Aquestes últimes hores han viatjat custodiats pels intermediaris del segrest fins a la frontera entre Mali i Burkina Faso i a primeres hores de la tarda han arribat a la capital d’aquest últim país, Ouagadougou, on els recollirà un avió del govern espanyol.

Vilalta i Pascual han arribat a Burkina Faso acompanyats del mediador en aquest procés, Mustafa Imam Shafi, que ha afirmat que tots dos es troben ‘en bon estat de salut’. Abans d’agafar l’avió de tornada a casa, Albert Vilalta, ha expressat la seva satisfacció pel final del cautiveri: ‘Estem feliços, és un gran dia per a nosaltres’.

El president de l’ONG Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan, ha manifestat la ‘gran felicitat’ per l’alliberament dels dos cooperants. ‘Estem molt contents de poder abraçar en Roque i l’Albert després de nou llargs mesos’, ha dit en una conferència de premsa on ha comparegut acompanyat del president de la Caravana Solidària, Josep Carbonell, i el cap de premsa de la Caravana, Josep Ramon Giménez. Osan ha explicat que a l’ONG hi havia una alegria continguda pels alliberaments frustrats anteriors i que feia mesos que guardaven ampolles de cava per celebrar aquest moment.

Per la seva banda, familiars de Vilalta i Pasqual han creat un bloc perquè tothom que vulgui hi deixi un missatge de benviguda als dos cooperants alliberats.

Al-Qaida diu que és una ‘lliçó per als serveis secrets francesos’

Un portaveu d’al-Qaida al Magreb islàmic ha afirmat en un comunicat d’àudio enviat a El País que Vilalta i Pascual havien estat alliberat perquè els havien estat ‘concedides’ algunes de les seves peticions, ‘és una lliçó dirigida als serveix secrets francesos’, apunta, afirmat que aquests ‘van tenir la possibilitat d’haver evitat la bogeria i l’empipament que van dur a la mort dels seus propis ciutadans’.

L’extradició del segrestador, una peça clau

L’alliberament arriba només sis dies després que les autoritats mauritanes van extradir a Mali el segrestador de Gámez, Vilalta i Pascual. La extradició al seu país d’Omar Sid-Ahmed Ould Hamma, àlies Omar Sahraoui, es va produir aquest dilluns, segons el Ministeri d’Informació maurità, i això hauria afavorit les negociacions. Un tribunal maurità va condemnar Sahraoui a 12 anys de presó per participar en el segrest dels tres membres de la Caravana Solidària el 29 de novembre al nord de Mauritània. Mali i Mauritània mantenen des de fa dècades una convenció d’extradició de criminals que van ratificar el 2002.

Vilalta i Pascual són els segrestats que han passat més temps en mans d’aquest grup lligat a al-Qaida a la regió desèrtica del Sahel.

Tots dos, juntaent amb Alícia Gámez van ser segrestats a Mauritània el 29 de novembre de 2009, quan anaven amb la caravana solidària que havia de recórrer uns quants països de l’Àfrica. Membres de la facció de l’AQMI van interrompre el que havia de ser un viatge d’ajuda humanitària a la carretera que comunica Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana. El 10 de març passat, el grup va alliberar Alícia Gámez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any