Agències
23.08.2010 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El palista del Centro Natació Helis Daniel Palacín, en la modalitat de K-1, i els seus companys d’equip Daniel Valent i Pablo Medrano, en K-2, es van imposar en la segona edició del Descens del Cinca, que es va disputar ahir entre Fraga i Mequinensa, amb un recorregut de 19 quilòmetres en el tram final del riu.

La prova de competició va reunir a 62 piragüistes, d’Aragó i Catalunya principalment, encara que també va haver-hi participants de València, Navarra i Galícia. Entre els quals van completar el recorregut estaven el Director General d’Esports del Govern d’Aragó, Álvaro Burell, i el president de la Federació Aragonesa de Piragüisme, Chema Celorrío, dos atletes olímpics, que van compartir canoa i van aconseguir la segona posició en la categoria de K-2 veterans.

Quant a la prova popular, que complia la seva 13ª edició, va comptar amb una participació de 390 palistes, aconseguint xifres similars als últims anys. La prova va discórrer sense incidents d’importància, excepte alguna bolcada en el moment de la sortida. Pràcticament totes les canoes van arribar a la meta de Mequinenza i l’organització, un any més, va resultar modèlica, alguna cosa que destacaven tots els participants en arribar a l’embarcadero del Club Capri, on es trobava la meta.

La sortida del Descens es va donar a les 10 hores a la platja de l’azud de Fraga. Primer van ser els participants de la prova de competició els que van botar les seves embarcacions, per donar pas després als de la prova popular, que van protagonitzar una sortida tumultuosa, amb algun que un altre esglai, però sense majors problemes, una vegada superats els primers punts complicats, coincidint amb els passos sota els dos ponts de Fraga. De fet, en aquest tram van haver de superar el canal d’aigües braves de la capital fragatina. El descens va ser trepidant en els primers quilòmetres fins a Torrent de Cinca, punt d’avituallamiento i on els participants van haver de sortir de l’aigua, agafar la piragua i fer un porteo espectacular per terra.

En sortir de Torrent, s’arriben a dos ràpids que els palistes van superar sense majors problemes, per entrar a la zona d’aigües tranquil·les de l’Aiguabarreig, ja en la confluència dels rius Cinca i Segre, en plena cua de l’embassament de Riba-roja. Aquí ja van arribar amb certa distància la parella Valenta-Medrano, que van mantenir l’avantatge en aquests últims cinc quilòmetres interminables, on la piragua avança sense corrent a cop de rem. Afortunadament, bufava un lleuger vent a favor que va ajudar alguna cosa en els últims dos quilòmetres, ja en el camp de regates de Mequinensa. Els guanyadors en K-2, Gabriel Valent i Pablo Medrano, van anar els primers a arribar a l’embarcadero del Club Capri, amb un temps magnífic de 1h.23.17. Un minut més tard arribava el segon K-2 de Germán Jiménez i Xavi Miralles, del Sicoris Club, i amb ells el guanyador en k-1, Daniel Palacín, amb un temps de 1h. 24.50.

El segon classificat en K-1, Jacob Roncales, del CN Helis, va arribar amb un temps de 1h.33.46. També es va disputar la prova femenina, que igual que la cadet, tenia la seva meta en Torrent de Cinca. La victòria va ser para Laura Miralles, del Sicoris Club Lleida, amb un crono de 50.06.

Daniel Palacín, que la setmana passada va ser bronze en la prova de veterans en K-1 2.000 metres del Mundial de Poznan, es mostrava content per la victòria i pel temps, i elogiava “una prova exemplar. Ja he baixat diverses vegades quan no era de competició, i és un descens magnífic, pel riu i sobretot per l’organització. Aquí t’ofereixen uns serveis i una seguretat que és difícil trobar en altres proves a Espanya”.

El president de la Federació Aragonesa de Piragüisme, el que fos medalla de plata amb el k-4 mític de Mont-real-76, Chema Celorrio, es mostrava cansat però exultante a l’arribada, “ha estat dur per la calor, però és una prova magnífica i que té unes possibilitats enormes”. Celorrio veia un futur prometedor per a un descens que “l’any que ve esperem que sigui prova nacional i comptar amb els millors palistes de tota Espanya. Tots els que vénen, repeteixen i parlen meravelles, perquè no és normal comptar amb aquests serveis, bussos en el riu, dutxes a peu de meta, massatges, etc. Això no es troba en cap altra prova”.

La prova va tornar a ser un èxit de participació i d’organització. Un any més el dispositiu de seguretat va estar impecable, amb la presència dels bussos del GEAS de la Guàrdia Civil, que van estar atents en els punts més complicats del riu, i l’assistència d’efectius de Protecció Civil, Creu Vermella, els voluntaris del Club Capri de Mequinensa i el Club Caiac Baix Cinca, de Fraga, i la Guàrdia Civil de Tràfic que també va vetllar per la seguretat en la carretera entre Fraga i Mequinensa, perquè el públic pogués seguir el descens sense problemes. A l’arribada a Mequinensa, tots els participants van poder gaudir d’una bona sessió de massatges, en el gimnàs de Mequinensa, a més de degustar un bon menjar.