Llibertat amb càrrecs pel detingut ahir en l’acte de rebuda a Laura Riera

  • Un centenar de manifestants es concentren avui a la plaça de la Vila de Gràcia per protestar per l'actuació policíaca

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.08.2010 - 19:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de manifestants han participat en la concentració a la plaça de la Vila de Gràcia per reclamar l’alliberament del portaveu de la comissió de les Festes Populars del barri, detingut ahir quan llegia una manifest per desconvocar l’acte de rebuda a Laura Riera, que ha complert la condemna per col·laboració amb ETA. El detingut ha quedat en llibertat amb càrrecs avui mateix.

En la concentració, en què ha participat el portaveu mateix, els participants han criticat l’actuació dels mossos d’esquadra ahir, després de desconvocar-se la rebuda a Riera.

En efecte, l’acte de rebuda a Laura Riera que s’havia de fer ahir a Gràcia es va acabar desconvocant. Quan els organitzadors llegien un manifest per, segons diuen, anunciar la suspensió de l’acte, els mossos en van interrompre la lectura i en van detenir un. Després, van carregar contra un centenar de manifestants; les topades van arribar fins a la plaça de la Vila de Gràcia, enmig del correfoc infantil.

La plaça del Raspall, on hi havia mig centenar de persones poc abans de l’hora prevista perquè comencés l’acte de rebuda a Laura Riera, va quedar blindada per desenes d’antiavalots que van impedir que més gent hi accedís.

 

Un detingut

A quarts de set del vespre, el portaveu de la comissió de les Festes Populars va pujar a l’escenari, acompanyat d’una desena de joves que duien una pancarta que deia: ‘Pels drets polítics i civils, Audiència Nacional dissolució’. Quan tot just començava a llegir el manifest, un grup d’agents antiavalots dels mossos d’esquadra va pujar a l’escenari, van fer fora els joves, els van prendre la pancarta i les còpies del manifest que llegien i se’n van endur set per identificar-los. El portaveu va acabar detingut.

Després d’aquests moments de tensió, el mig centenar de persones que eren a la plaça del Raspall van cridar consignes contra la policia. Un altre grup de gent, de prop d’un centenar de manifestants, es va concentrar a la confluència del carrer de Siracusa amb la plaça del Raspall. La policia va carregar i les topades van acabar a la plaça de la Vila de Gràcia, on es feia el correfoc infantil. La plaça era plena de gom-a-gom.

Càrrega enmig del correfoc infantil

A la plaça de la Vila de Gràcia, un dels testimonis que participava en el correfoc, Aitor Fernández, va explicar a l’ACN que ‘els polícies s’havien tornat bojos i havien començat a carregar contra la gent’. ‘La gent ha començat a córrer per totes bandes i la policia repartia cops de porra per tots costats, sense veure a qui pegaven. S’han tornat bojos’, va insistir, i encara va afegir que els infants que participaven en el correfoc amb les seves famílies no entenien res.

De fet, un portaveu de la colla de diables que feia el correfoc va agafar el micròfon després dels fets per asseverar que la funció de la policia era mantenir l’ordre públic, però que els infants que van patir la càrrega els costaria molt entendre el paper de la policia.

Un altre testimoni, Víctor Fàbregas, que seguia el correfoc amb la seva filla, va relatar com de cop ‘quatre’ manifestants es van posar enmig de la cercavila i ja no els va donar temps per a res, perquè ‘darrera venien els mossos amb empentes, decantant a tothom, a diables petits, pares i nens espantats’.

La versió dels mossos

Un aquest comunicat, els mossos expliquen que van organitzar un dispositiu per fer complir l’ordre de prohibit de l’acte emesa pel jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz divendres. I continua. ‘Després d’informar als participants de l’acte convocat que no es permetria aquest ni cap altre gest relacionat amb el mateix, agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra han procedit també a retirar totes les pancartes que s’estaven desplegant a la Plaça del Raspall de la Vila de Gràcia de Barcelona relacionades amb l’acte prohibit’. També expliquen que hi va haver un detingut per presumpte enaltiment del terrorisme.

Sobre els incidents a la plaça de la Vila de Gràcia, els mossos exposen: ‘Pocs minuts després, un grup de joves radicals desobeint les indicacions policials han donat inici a una marxa pels carrers del barri de Gràcia fins a arribar a la Plaça de la Vila on en aquell moment estava a punt d’iniciar-se diversos actes lúdics i festius en els que hi participaven un important nombre de veïns de la ciutat que no guardaven cap relació amb les persones que havien convocat l’acte desautoritzat per l’Audiència Nacional. Abans que aquest grup radical, que en tot moment ha intentat cridar consignes que vulneraven la resolució judicial, ocupés la Plaça de la Vila, els mossos han realitzat una ràpida maniobra de dissolució i disperssió de la concentració sense que ningú hagi resultat ferit’.

Riera surt de la presó

L’acte de rebuda a Laura Riera fou  divendres per l’Audència espanyola, i ahir mateix la consellera de Justícia, Montserrat Tura, havia dit que confiava que la policia l’impediria.

Riera va sortir a primera hora del matí de la presó de Brians I, on havia estat traslladada des de Wad-Ras, després de complir la condemna de nou anys per col·laboració amb ETA.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any