En marxa el procés per alliberar els dos cooperants catalans segrestats a Mauritània

  • Roque Pascual i Albert Vilalta van ser segrestats fa nou mesos per al-Qaida · Mali en confirma l'alliberament · Barcelona Acció Solidària es mostra prudent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.08.2010 - 17:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al-Qaida del Magrib Islàmic ha deixat anar avui els cooperants de la caravana Barcelona Acció Solidària Roque Pascual i Albert Vilalta, segrestats el 29 de novembre de l’any passat a Mauritània, segons fonts del govern de Mali. Fonts de la negociació vinculen l’alliberament amb l’extradició a aquest país del condemnat pel segrest, Omar Sahraoui.

El govern espanyol no ha fet públic encara cap comunicat de confirmació però té a punt un avió per envolar-se cap a Mali o cap a Burkina Faso per anar-los a buscar. Fonts governamentals citades per diversos mitjans diuen que el procés per a l’alliberament ja es duu a terme i que fins que els dos cooperants no siguin lliurats a un lloc segur. Tampoc no ha volgut dir res de moment l’ONG Barcelona Acció Solidària, que demana prudència fins que l’alliberament no estigui del tot confirmat.

Una de les incògnites ara és on es farà l’entrega dels cooperants: podria ser a Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, perquè el principal negociador, Mustafa Uld Liman Chafi, és d’aquest país, o a Tombouctou, a Mali, més a prop d’on Pascual, Vilalta i Gámez estaven segrestats.

L’extradició del segrestador, una peça clau

L’alliberament arriba només sis dies després que les autoritats mauritanes van extradir a Mali el segrestador de Gámez, Vilalta i Pascual. La extradició al seu país d’Omar Sid-Ahmed Ould Hamma, àlies Omar Sahraoui, es va produir aquest dilluns, segons el Ministeri d’Informació maurità, i això hauria afavorit les negociacions. Un tribunal maurità va condemnar Sahraoui a 12 anys de presó per participar en el segrest dels tres membres de la Caravana Solidària el 29 de novembre al nord de Mauritània. Mali i Mauritània mantenen des de fa dècades una convenció d’extradició de criminals que van ratificar el 2002.

Vilalta i Pascual són els segrestats que han passat més temps en mans d’aquest grup lligat a al-Qaida a la regió desèrtica del Sahel.

Tots dos, juntaent amb Alícia Gámez van ser segrestats a Mauritània el 29 de novembre de 2009, quan anaven amb la caravana solidària que havia de recórrer uns quants països de l’Àfrica. Membres de la facció de l’AQMI van interrompre el que havia de ser un viatge d’ajuda humanitària a la carretera que comunica Nouadhibou i Nouakchott, la capital mauritana. El 10 de març passat, el grup va alliberar Alícia Gámez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any