CiU descarta també un pacte de govern amb el PSC

  • Josep M. Pelegrí al·ludeix a la 'manca de projecte' per a Catalunya dels socialistes · Mas vol proposar el concert econòmic a Madrid el 2012

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.08.2010 - 13:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si fa unes setmanes el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, decartava un pacte de govern amb Esquerra després de les eleccions, avui el número dos de CiU per Lleida i secretari general d’Unió, Josep M. Pelegrí ha descartat que la federació pugui governar amb el PSC. Segons Pelegrí, els socialistes no tenen pas un projecte per a Catalunya, sinó que la seva prioritat és Espanya.

‘No podem compartir projecte amb qui no en té. Avui el PSC no té projecte per a Catalunya, perquè, de fet, és el PSOE. La seva submissió al carrer Ferraz és absoluta’, ha declarat Pelegrí a l’agència Efe. Segons diu, l’exemple més clar d’aquesta dependència és la ministra de Defensa, Carme Chacón, que va aplaudir la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut.

Mas vol proposar el concert econòmic al pròxim govern espanyol

Per una altra banda, el president de CiU, Artur Mas, pensa de proposar formalment el concert econòmic, si és elegit president de la Generalitat, durant la pròxima legislatura espanyola, a la primavera del 2012, quan hi hagi un nou govern. Mas ha advertit que no s’arriba al final del camí ‘en quatre dies’, i ha recordat que ‘els mateixos que parlen d’independència són els que han fet José Montilla president de la Generalitat’.

En declaracions a l’ACN, Artur Mas ha apuntat alguns detalls més de quina és la seva estratègia per a exercir el dret de decidir: en cas que arribi a la Presidència de la Generalitat després de les eleccions d’aquesta tardor, la primera fase passaria per tenir una gran majoria al parlament, i la segona per ‘esperar el moment oportú en la política espanyola per plantejar’ aquesta proposta.

Això vol dir, ha dit Mas, que CiU no plantejaria el concert a l’actual executiu, sinó que s’esperaria a després de les properes eleccions espanyoles per proposar formalment aquesta qüestió. I si les eleccions són quan toquen, això seria a la primavera del 2012.

Fins llavors, l’hipotètic govern de Mas es dedicaria a fer un estudi intern del concert per tenir-ho ‘perfectament planificat’, aprofitant també per explicar a la societat catalana per què Catalunya necessita formular aquesta demanda, perquè ‘això requereix no només que hi hagi una majoria política, sinó també una majoria social que ho reclami’.

Mas ha parlat d’un ‘pacte fiscal català’ en lloc de referir-se al terme concert, perquè ‘no es tracta de reproduir la fórmula estricta del País Basc’. El líder de CiU, però, ha evitat parlar de contrapartides a canvi del concert, perquè tot dependrà de qui governa a Espanya la propera legislatura i quins suports necessita.

De fet, no ha volgut pressuposar amb qui serà més fàcil o més difícil la negociació, subratllant que tant PP com PSOE ‘han demostrat que són bastant antipàtics i només deixen de ser tan antipàtics quan necessiten’ el suport de la federació. Ha recordat que amb el PSOE van aprovar l’Estatut, i amb el PPC van aconseguir eliminar els governadors civils, la transferència dels ports de Barcelona i de Tarragona, el desplegament dels Mossos d’Esquadra i la supressió del servei militar obligatori. ‘Quan et necessiten, tots dos obren una mica la porta; quan et deixen de necessitar la tornen a tancar’, ha constatat.

El camí cap a la independència

Segons Mas, el concert és el primer graó en el dret de decidir que propugna CiU després de la sentència del TC. L’última fase d’aquest camí la fixarà la majoria del poble de Catalunya. Mas ha opinat que no se li ha de posar límit al dret de decidir, però també ha advertit que cal fer pedagogia entre la societat catalana per fer entendre la gent que ‘no es pot arribar al final del camí en quatre dies ni ràpidament’. ‘Això és atractiu de plantejar, però no porta enlloc’, ha avisat.

Mas ha subratllat que ‘els mateixos que ara parlen d’independència són els que han fet José Montilla president de la Generalitat’. ‘Posar un dirigent que depèn del PSOE de president de Catalunya i després reclamar la independència, això no funciona així, això funciona d’una altra manera’, ha dit en al·lusió directa a ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any