El parlament australià, sense majoria per primera volta en 70 anys

  • Independents i verds els grans vencedors de les eleccions d’ahir

VilaWeb
Redacció
22.08.2010 - 10:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Austràlia tindrà un parlament sense majoria per primera volta en 70 anys després de la pèrdua de vots dels laboristes, en les eleccions d’ahir, que van anar a parar cap a la coalició conservadora de Toni Abbott als estats de Nova Gal.les del Sud i Queensland. Només Victòria s’ha mantingut fidel a la primera ministra Julia Gillard, que només fa dos mesos que és al càrrec després de la destitució del seu predecessor, Kevin Rudd.

El destí del Parlament es troba ara gairebé amb tota seguretat en mans de quatre o possiblement cinc independents i un escó dels verds – els grans vencedors de l’escrutini d’ahir.

Arran d’aquest resultat tan ajustat, els analistes dels dos grans partits anit coincidien que era molt poc probable que la coalició o els laboristes poguessin obtenir la majoria de 76 escons necessaris per governar en majoria i necessitaran els independents per formar un govern mitjanament estable.

Austràlia es troba doncs davant la possibilitat d’un ‘hung parliament’, i es preveuen llargues negociacions per formar un govern estable.

En aquesta situació, la governadora general, Quentin Bryce, representant de la reina Isabel II d’Austràlia tindrà un paper important per donar continuïtat a l’administració del país. Serà ella qui cridarà el partit que hagi obtingut la majoria d’escons, un cop finalitzat el recompte de vots, i demanarà al seu líder de fer tot el possible per formar un govern d’acord amb la voluntat dels electors expressada a les urnes

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any