El Parlament de Canberra sense majoria per primera vegada en 70 anys

  • Independents i verds els grans vencedors de les eleccions d’ahir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.08.2010 - 23:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Austràlia sembla que tindrà un Parlament sense majoria per primera vegada en 70 anys després que els electors propinessin  un cop devastador al laboristes amb grans moviments de vots cap a la coalició conservadora de Toni Abbott als estats de Nova Gal.les del Sud i Queensland. Només Victòria s’ha mantingut fidel a la primera ministra Julia Gillard que porta només dos mesos en el càrrec després de la destitució del seu predecessor, Kevin Rudd.

El destí del Parlament es troba ara gairebé amb tota seguretat en mans de quatre o possiblement cinc independents i un escó dels verds – els grans vencedors de l’escrutini d’ahir. L’última vegada que els australians es van despertar realitzant que havien votat un parlament sense majoria va ser el 1940.

Davant d’aquest resultat extremament ajustat, els estrategs dels dos grans partits anit coincidien en que era molt poc probable que la coalició o els laboristes puguin obtenir  la majoria de 76 seients necessaris per governar en majoria i necessitaran els independents per formar un govern mitjanament estable.

Austràlia es troba doncs davant la possibilitat d’un “hung parliament” i el prospecte de llargues negociacions per formar un govern durable que alguns comentaristes ahir nit veien molt difícil d’assolir. Segons deia un dels més experimentats polítics de Canberra: “no es pot descartar la possibilitat de que els australians hagin de retornar aviat a les urnes”.

En aquesta situació, la governadora general, Quentin Bryce, representant de la reina Elizabeth II en Austràlia, estarà destinada a jugar un paper important per donar continuïtat a l’administració del país. Serà ella qui cridarà el partit que hagi obtingut la majoria d’escons, un cop finalitzat el recompte de vots, i demanarà al seu líder de fer tot el possible per formar un govern d’acord amb la voluntat dels electors expressada a les urnes.  

Austràlia vota 2010

Hung parliament looms, as voters punish Gillard

Marathon man steps it up in style

Labor has lost legitimacy: Abbott

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any