Escepticisme dels socis de govern davant l’anunci de De la Vega

  • L'executiu espanyol diu que establirà una agenda per als traspassos de competències escapçat pel TC

VilaWeb
Redacció
21.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Ministres espanyol va acordar ahir de dur a terme els processos necessaris per recuperar els punts de l’estatut retallats pel Tribunal Constitucional. Però l’anunci va ser rebut amb força escepticisme pel govern català. Tot i que el PSC ho va valorar de manera positiva, va dir que ‘vetllaria’ perquè el diàleg donés ‘fruits concrets i satisfactoris’. ICV-EUiA va demanar que l’anunci fos quelcom més que paraules al vent, i Esquerra va acusar De la Vega ‘d’engegar la màquina de fer fum’.

Segons es va entendre de l’anunci fet ahir per la vice-presidenta Maria Teresa Fernández de la Vega, el govern espanyol provarà ara de salvar el poder judicial català, que fou totalment mutilat pel Tribunal Constitucional. De moment, el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha elaborat un informe per tirar endavant una remodelació de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

A banda, abans no s’acabi l’agost, es convocarà la comissió de política autonòmica que analitzarà quins aspectes de l’estatut s’han de recuperar i com cal continuar amb el procés de traspassos de competències. Diu De la Vega que la comissió establirà una agenda de traspassos de competències que es concretarà en la reunió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat del setembre.

La secretària de desenvolupament estatutari del PSC, Laia Bonet, ha valorat positivament l’anunci i ha subratllat la importància de ‘poder concretar les mesures i el seu contingut com més aviat millor’. En la línia adoptada pel PSC de defensar el text estatutari, Bonet va insistir ahir: ‘És necessari que Catalunya recuperi tota l’ambició d’autogovern continguda en l’estatut […] i per això vetllarem perquè la línia de diàleg oberta doni fruits concrets i satisfactoris’.

En canvi, Esquerra va mostrar de seguida els seus recels a l’anunci: ‘Han engegat la màquina de fer fum’, va dir la portaveu parlamentària, Anna Simó, que va recordar que la mateixa De la Vega havia explicat que ho farien respectant la sentència del TC, i els apartats interpretatius d’aquesta ‘lapiden l’estatut’. Simó, doncs, va tornar a donar per ‘morta aquesta via’, que considera una pèrdua de temps, i va insistir en passar pàgina i convocar un referèndum sobre la independència.

Per la seva banda, el diputat d’ICV-EUiA va demanar que l’anunci no fossin ‘paraules de final d’estiu sinó compromisos’ i va reclamar que es respectessin els drets del poble català, que havia aprovat el text en un referèndum, i no pas que el govern espanyol volgués ‘acontentar sentiments, com ha dit De la Vega’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any