Israel i Palestina reprendran el diàleg el 2 de setembre

  • Ho va anunciar ahir la secretària d'Estat nord-americana, Hilary Clinton

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretària d’Estat nord-americana, Hilary Clinton, va anunciar ahir a la tarda que Israel i Palestina reprendrien les negociacions i va convidar el president palestí, Mahmoud Abbas, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a mantenir converses directes el dia 2 de setembre a Washington. També hi va convidar el rei de Jordània, Abdalà, i el president egipci, Hosni Mubarak.

Clinton va dir que les converses haurien de durar prop d’un any i que haurien de mantenir-se ‘sense condicions prèvies, amb bona fe i amb l’èxit com a objectiu final per tal de garantir un futur millor als pobles de la regió’.

Clinton reconeix que hi ha hagut dificultats en el passat i que també n’hi haurà en el futur, i és per això que demana a ambdues parts que ‘perseverin, continuïn avançant fins i tot en els moments difícils i continuïn treballant per aconseguir una pau justa i duradora’.

L’anunci de la secretària d’Estat coincidia ahir amb el comunicat del Quartet per al Pròxim Orient, que considera que és possible arribar a un acord per a la creació d’un estat palestí en el termini d’un any. ‘El Quartet sol·licita a israelians i palestins que emprenguin negociacions directes de pau el 2 de setembre a Washington per resoldre els acords definitiu i satisfer les aspiracions d’ambdues parts’, diu el Quartet, que ‘ratifica el seu compromís total amb les declaracions prèvies orientades a la celebració de negociacions directes i bilaterals que desemboquin en un acord negociat entre les parts, el qual posi fi a l’ocupació que va començar el 1967 i determini la creació d’un estat palestí viable, independent i democràtic, en pau i seguretat amb Israel i la resta dels seus veïns’. 

El Quartet també diu que és necessari un ‘suport internacional i regional constant’ per tal que les negociacions siguin un èxit, i és per això que abans de la reunió a Washington, els seus membres (EUA, Nacions Unides, Rússia i Unió Europea) tenen previst de reunir-se a Nova York amb els seus homòlegs de la Lliga Àrab per tal d’estudiar la situació.

Netanyahu ja ha respost dient que es mostra ‘encantat amb l’aclariment nord-americà que les converses seran sense condicions prèvies’. Així, afirma que Israel ‘anirà a les converses amb un desig genuí d’arribar a un acord de pau entre els dos pobles que protegeixi els interessos de la seguretat nacional d’Israel’.

En canvi, un dirigent de Hamàs, Abdul Khaleq al-Nasthe, considera que l’anunci no és més que ‘una repetició de les experiències fallides dels últims divuit anys’. El dirigent de Hamàs diu que el govern israelià ‘ja ha imposat les seves condicions en refusar una moratòria sobre l’aturada d’assentaments en territori ocupat’ i és per això que insta l’Autoritat Palestina a no assistir a les converses ‘sense obtenir garanties que aquests assentaments han estat congelats del tot’.

Enllaços
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any