Esteve Nabona: ‘Volem crear una plataforma de gent que canta en la mateixa llengua’

  • Aquest vespre té lloc a Palma el concert de presentació del Cor Jove dels Països Catalans

VilaWeb
Redacció
21.08.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest vespre a les nou al monestir de la Real de Palma de Mallorca es podrà presenciar el concert inaugural del Cor Jove dels Països Catalans. Després de la formació de la Jove Orquestra dels Països Catalans sis anys enrere, ara neix la coral. Vol ser una plataforma de difusió i intercanvi del llegat musical del país pensada especialment per a joves cantaires. Parlem amb el seu director, Esteve Nabona, sobre el present i futur d’aquesta agrupació.

Quins són els requisits necessaris per participar al projecte?

Primer de tot s’ha fet una selecció prèvia en corals d’arreu. Es buscava que els components tinguessin una llarga experiència en un cor i que la seva formació fos suficient per poder organitzar la coral amb una sola setmana d’assaig. Tots són joves entre els divuit i els vint-i-sis anys i en entrar al cor se n’asseguren la permanència durant dos anys. Són una trentena de components, quinze provinents del Principat, sis balears, cinc valencians i quatre algueresos.

Quina finalitat té el cor?

L’objectiu principal és el de formar els joves en la disciplina del cant coral. Després volem crear una plataforma de trobada entre gent que canta en la mateixa llengua i comparteix la mateixa cultura, per tal de normalitzar la situació. Finalment, enriquim el repertori musical i el coneixement dels cantaires cantant temes de tot el país.

D’on prové la iniciativa?

Del Fòrum Musicae, una associació ubicada a Palma destinada al foment de les activitats musicals pedagògiques. Presidit per Magdalena Gonzàlez ja va ser l’òrgan embrionari de la Jove Orquestra dels Països Catalans.

Com s’ho ha fet per organitzar de bell nou una coral en una setmana?

Una vegada seleccionats els participants, els vam fer arribar les partitures a través d’internet. D’aquesta manera les podien treballar prèviament pel seu compte i, un cop reunits, agilitar les coses. Estem reunits a la Colònia de Sant Jordi des del dia 14 per treballar. Cada matí fem exercicis de veu, tant en grups reduïts com col·lectivament, i a les tardes assagem els temes.

Quin serà el repertori del concert d’avui?

Doncs serà molt paritari perquè cantarem peces de compositors de tot arreu. La primera part del concert serà de temes del Renaixement i el Barroc i tindrem el suport d’un quartet de corda barroc. Interpretarem poemes d’Ausiàs March musicats per Brudieu i composicions de Valls i Rabassa. També un Ave Maria tradicional de l’Alguer. La segona meitat del recital serà ‘a capella’ i hi haurà les adaptacions dels poemes de Joan Oliver que va fer Manuel Oltra, a més d’un homenatge al compositor mallorquí Joan Maria Tomàs.

Quin futur li depara al Cor Jove dels Països Catalans?

Doncs després del recital d’aquest vespre a Palma, dilluns actuem a Prada, dins la Universitat Catalana d’Estiu. A partir d’aquí volem seguir-nos reunint dues o tres vegades l’any, perquè no volem que es converteixi en una trobada esporàdica, sinó en una coral activa i regular. Planegem fer almenys un concert acompanyats de la Jove Orquestra i un altres sols, ‘a capella’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any