El govern espanyol prova ara de salvar el poder judicial català mutilat pel TC

  • També convocarà una comissió per establir una agenda de traspassos de competències

VilaWeb
Redacció
20.08.2010 - 16:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Ministres espanyol ha acordat de dur a terme els processos necessaris per recuperar els punts de l’estatut retallats pel Tribunal Constitucional. De moment, el ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha elaborat un informe per tirar endavant una remodelació de la Llei Orgànica del Poder Judicial. Segons que ha explicat la vice-presidenta espanyola Maria Teresa Fernández de la Vega, se centren en la remodeliació de la LOPJ perquè el capítol de Justícia era el més retallat pel TC.

A banda, abans no s’acabi l’agost, es convocarà la comissió de política autonòmica que analitzarà quins aspectes de l’estatut s’han de recuperar i com cal continuar amb el procés de traspassos de competències. Diu De la Vega que la comissió establirà una agenda de traspassos de competències que es concretarà en la reunió bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat del setembre.

La secretària de desenvolupament estatutari del PSC, Laia Bonet, ha valorat positivament l’anunci i ha subratllat la importància de ‘poder concretar les mesures i el seu contingut com més aviat millor’. ‘És necessari que Catalunya recuperi tota l’ambició d’autogovern continguda en l’estatut […] i per això vetllarem perquè la línia de diàleg oberta doni fruits concrets i satisfactoris’.

En canvi, Esquerra ha mostrat els seus recels a l’anunci: ‘Han engegat la màquina de fer fum’, ha dit la portaveu parlamentària, Anna Simó, que ha recordat que la mateixa De la Vega havia explicat que ho farien respectant la sentència del TC, i els apartats interpretatius d’aquesta ‘lapiden l’estatut’. Simó, doncs, ha tornat a donar per ‘morta aquesta via’, que considera una pèrdua de temps i ha insistit en passar pàgina i convocar un referèndum sobre la independència.

Per la seva banda, el diputat d’ICV-EUiA ha demanat que l’anunci ‘no siguin paraules de final d’estiu sinó compromisos’ i ha dit que calia respectar els drets dels catalans, que van aprovar el text en un referèndum, i no ‘acontentar sentiments, com ha dit De la Vega’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any